27 Kare İle Kendirciler

27 Kare İle Kendirciler

ABONE OL
13 Mart 2016 11:52
27 Kare İle Kendirciler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı, SANKO Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şinasi Özkılıç, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla fotoğraf sergisi açacak.

Yrd. Doç. Dr. Özkılıç, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde açacağı sergide kendircilerle ilgili 27 fotoğraf bulunduğunu belirterek, “Gaziantep’teki mağaralar onlarca yıldır kendir ustalarının çalışma alanıdır. Gelişen teknoloji onların çalışma koşullarını kolaylaştırmadı. Kendir ustaları; sürekli loş ve nemli ortamda çalışmak zorunda” dedi.

Kendircilerin geleneksel yöntemlerle yüzlerce yıllık kültürü yaşattıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Özkılıç, “Üretilen kendirler; pota filesinden, hamağa, çuval dikiminden, balıkçı ipine kadar birçok alanda kullanılıyor. Üretilen iplik, rutubeti sevdiği için bu alanlarda üretimi tercih ediliyor. Aralarında çocukların da bulunduğu çalışanlar, günde 80 kilograma yakın kendir üretirken, iki tezgâh arasında gün boyu 30 ile 40 kilometre arasında mesafe kat ediyorlar” diye konuştu.

Bir asrı aşkın süredir yapılan ve bir kültür olan bu mesleği evlerinin altındaki mağaralarda devam ettiren, kalan az sayıdaki kendir ustalarının, kendilerini de bu mesleğin son temsilcileri olarak gördüklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özkılıç, el yapımı tezgahlarda çeşitli ebatlarda kendir üretilen bu mekanların, fotoğraf meraklılarının da uğrak yerleri arasında bulunduğuna vurgu yaptı.

YRD. DOÇ. DR. ŞİNASİ ÖZKILIÇ

1971 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır’da tamamladı. 1989 – 1995 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim gördü. 1998-2003 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlayarak, Nükleer Tıp Uzmanı oldu.

Dr. Özkılıç 2004 yılından bu yana Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde Nükleer Tıp Uzmanı olarak çalışmakta olup, 2015 yılı itibariyle SANKO Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’nda Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapmaktadır.

Evli ve iki çocuk babası olan Dr. Özkılıç’ın, Türkiye Nükleer Tıp Derneği ve Gaziantep Fotoğraf Sanat Derneği (GAFSAD) üyeliği bulunmaktadır. Halen Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm Bölümü’nde eğitim alan Dr. Özkılıç’ın, kişisel ilgi alanları arasında sokak fotoğrafçılığı ve kültür gezileri yer almaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.