CHP’de olağan kurultay zamanı

CHP’de olağan kurultay zamanı

ABONE OL
02 Şubat 2018 19:03
CHP’de olağan kurultay zamanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı, yarın Ankara Spor Salonu’nda yapılacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun üç rakibi var.

Kuruluşundan bugüne 35 olağan ve 18 olağanüstü kurultay yapan CHP‘de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten Kemal Kılıçdaroğlu‘na kadar da 7 genel başkan görev yaptı.

CHP 36. Olağan Kurultayı ise yarın Ankara Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayacak.

İki gün sürecek kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi, ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

PM’YE YOĞUN İLGİ

Kulislerin hareketlendiği PM için CHP milletvekillerinin büyük bir kısmının aday olması beklenirken, toplam aday sayısının 500’ü geçeceği tahmin ediliyor.

Genellikle “çarşaf liste”nin tercih edildiği kurultaylarda, 52 PM üyesi doğrudan delege tarafından seçiliyor.

Genel Başkan tarafından Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen 8 isim de doğrudan PM’ye giriyor.

Merakla beklenen kurultay için salon hazırlıklar da tamamlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Ankara Spor Salonu’ndaki hazırlıkları inceledi.

ENİS BERBEROĞLU İÇİN İMZA KAMPANYASI

Tarihi bir kurultay gerçekleştireceklerini belirten Bingöl, tutuklu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu‘nu da unutmadıklarını söyledi.

Kurultayda “Enis Berberoğlu’na özgürlük” kampanyası başlatacaklarını ve salonda imza toplayacaklarını belirten Bingöl, Berberoğlu’nun Parti Meclisi’nin “onur üyesi” olması için önerge verileceğini bildirdi.

Kurultayın sakin bir ortamda geçeceğini aktaran Bingöl, provokatif eylemlere izin vermeyeceklerini, bunun için gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Bingöl, “Kritik bir süreçten geçiyoruz. Şehitlerimizin olduğu ortamda, kurultaya coşku katacak etkinliklerin tamamını iptal ettik.” dedi.

Tekin Bingöl, kurultay için bir şarkı hazırlandığını ancak onun da kullanılmayacağını bildirdi.

Muharrem İnce’nin delegelere baskı yapıldığı yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine ise Bingöl, böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını, ne Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ne de kendisinin bu yönde bir görüşmesinin bulunduğunu dile getirdi.

Ses, ışık ve sahneyle ilgili çalışmaların sürdüğü salonun orta bölümüne bin 266 delegenin oturması için yer ayrıldı.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, CHP’nin bugüne kadarki genel başkanlarının fotoğraflarının asıldığı salonda, partililere Türk bayrağı ve parti flamaları dağıtılacak.

Ağırlıklı olarak mavi rengin kullanılacağı kurultay salonunda, “Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz”, “Barışı birlikte inşa edeceğiz”, “Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz” şeklinde afişler asıldı.

BÜYÜKERŞEN’E ÖNEMLİ GÖREV

Kurultayın Divan Başkanının ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen‘in olması bekleniyor. Büyükerşen’in ortak imza ile aday gösterileceği belirtiliyor.

Öte yandan, kurultayı yaklaşık bin 200 basın mensubunun izlemesi bekleniyor. Basın mensuplarının çalışması için geniş bir yer ayıran CHP, kullanılacak teknik ekipman için de her türlü altyapıyı hazırladı.

Kurultaya, sanatçılardan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, büyükelçilerden eski siyasilere kadar 10 binin üzerinde kişi davet edildi.

ENGELLİLER DE UNUTULMADI

Kurultayda konuşmalar, işitme engelliler için işaret diline çevrilecek.

Kurultay alanında yaklaşık 600 polis, 200 özel güvenlik görevlisi ve 200 partili güvenlik amacıyla görev alacak.

KURULTAYDA DÖRT ADAY VAR

CHP’de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı.

DELEGELERİN YÜZDE 10’UNUN İMZASI GEREKİYOR

Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin toplam delegenin yüzde 10’unun imzasını alması gerekiyor.

Buna göre aday adaylarının 126 delegenin imzasıyla başkanlığa aday olabilecek.

KILIÇDAROĞLU’NUN RAKİBİ KİM OLACAK?

Aday adayları arasında bu rakama Kılıçdaroğlu dışında sadece Muharrem İnce’nin ulaşması bekleniyor.

SEKİZ YILDIR PARTİNİN LİDERİ

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin genel başkanlık koltuğuna 2010’da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay’da seçilmişti.

Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014’te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016’da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay’a hazırlanıyor.

Bir sürpriz yaşanmazsa seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu’nun hem PM’de hem de MYK’da önemli oranda değişikliğe gitmesi bekleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.