EVE İŞ GETİREREK ÇOCUKLARI ÖDEV KONUSUNDA TEŞVİK EDEBİLİRSİNİZ
Pedagog Bahar Özateş, çalışan anne ve babaların işlerini eve getirip, çocuklarını ödevlerini yapmaları konusunda teşvik edebileceğini söyledi.
Pedagog Bahar Özateş, anne babaların çocukları ödev yapmaya nasıl teşvik edeceklerine ilişkin örnekler vererek, neler yapmaları ve yapmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Özateş, çocuklarla en çok zaman geçirenin anneler olduğunu belirterek, annelerin çocukların ödevlerini kontrol ederken baskıcı bir tutumdan kaçınmaları gerektiği ve bu durumun çocuklara zarar verebileceği uyarısında bulundu. Özateş, “Baskıcı tutumda çocuk, ‘Annem bana güvenmediği için başımda duruyor’ diye düşünüp ödevi yapacağı varsa da yapmıyor.
Yapmak istemiyor. Bu durumun önüne geçebilmek için tehdit içeren bir ortamda değil de motive edici bir ortamda ders çalışmalarını sağlayıp, bunu daha keyifli bir hale getirebiliriz. Bu durumda çocuk hem kendini iyi hissedecek hem motive olacak. Hem de bunu bir sorumluluk değil, eğlence halinde yaptığı için kendini daha mutlu hissedecek” dedi.
“ÇOCUKLARIN ÖDEVİNİ YAPMAYIN”
Bazı anne babaların çocukların işini kolaylaştırmak adına onların ödevlerini yaptığına ve ebeveynlerin onlara iyilik yaptıklarını düşünürken aslında kötülük yapmış olduklarına dikkat çeken Özateş, “Anne ve babalar ödevlerini yapmaları konusunda çocukları teşvik etmek yerine ödevleri kendileri yaparlar ve bu durumda çocuk pasif kalır. İlerleyen zamanlarda kendi sorumluluklarının bilincinde olmazlar ve öğretmenlerinin verdikleri sorumluluklar karşısında pasif kalarak onları yerine getiremezler. Bazı çocuklar yalnız çalışmaktan zevk alır, bazıları sakin ortamlarda çalışmaktan zevk alır, bazıları ise grupla çalışmaktan zevk alır. Bu durumu onlara yaşatarak kendi öğrenme stillerini fark ettirerek bunu keşfetmelerine yardımcı olabiliriz. Böylece çocuklar hangi durumda daha başarılı olacaklarını fark ederler” diye konuştu.
“ÇOCUK ÖDEV YAPARKEN EBEVEYNLER DE KİTAP OKUYABİLİR”
Özateş, çalışan anne ve babaların işlerini eve getirip çocuğa örnek olabileceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Çocuğa ben işteki ödevimi evde yapıyorum, sen de yapabilirsin diyerek onları teşvik edebiliriz. Çocuklar ödevlerini yaptıkları sırada anne babalar kitap da okuyabilirler ya da onlarla beraber zaman geçirebilirler. Bu tarz davranışlarda bulunarak çocuğun ders çalışma motivasyonunu üst dereceye çıkarabilirler. Bunun sonucunda beraber hareket etmiş olurlar. Çocuk bu durumda ödevini yapmaktan hem zevk alacak hem de bunu sorumluluk değil de yapması gereken bir şeymiş gibi bilinçaltına yerleştirecek. Ekonomik durumu iyi olan aileler kendilerinin çok çalıştıktan sonra bu duruma geldiklerini dolaylı yoldan çocuklara anlatarak bu şekilde onları ders çalışmaya teşvik edebilirler. Ekonomik durumu kötü olan aileler ise ileride yaşam standartlarının üstünde bir hayat yaşamaları için dolaylı yoldan bu durumu fark etmelerini sağlayarak onları çalışmaya teşvik edebilirler.”
“KIYASLANMAKTAN HOŞLANMAZLAR”
Bazı ebeveynlerin çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamaya çalıştıklarını ve bu durumun çocukta olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusuna da değinen Özateş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazı anne-babalar rekabet ortamı oluşturmaya çalışır. Unutmamalıyız ki hiçbir çocuk kıyaslanmaktan hoşlanmaz. Böyle bir durumda çocuklar kendilerini aşağılanmış hissederler. Anne ve babalar çocuklarının yaptığı düzgün ve güzel davranışlarını örnek olay göstererek başkalarına lanse ederek, anlatarak çocuklarını cesaretlendirebilirler. Çocukları teşvik ederek onları motive etmenin ne kadar önemli olduğunu unutmayalım. Bu şekilde çocuklar derslerine daha çok motive olacaklardır. Nasıl ki biz yetişkinler övgü ve takdir aldığımız zaman kendimizi daha iyi hissediyorsak çocuklarında aynı durumda olacağını unutmamalıyız.”
kaynak:İHA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.