Gaziantepli Kadınların Suriyeli Kuma Korkusu

Gaziantepli Kadınların Suriyeli Kuma Korkusu

ABONE OL
12 Mart 2016 11:10
Gaziantepli Kadınların Suriyeli Kuma Korkusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziantepli erkeklerin son yıllarda Suriyeli kadınları ikinci eş olarak almanın yaygınlaşmaya başlaması Gaziantepli kadınları tedirgin ediyor.

Suriye’deki iç savaş sebebiyle, kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin çoğu geçim sıkıntısı yaşıyor. Sıkıntıların en büyüğünü kadın ve çocuklar çekiyor. Kocası savaşta ölen kadınlar çocuklarına bakmak için sığınacak bir yer alıyor. Bu durumdan faydalanan bazı evli erkekler bu kadınları çocuklarına sahip çıkma vaadiyle ikinci eş olarak alıyor. Hiçbir yasal güvenceleri olmayan bu kadınlar, kuma geldikleri evlerde ilk eşin eziyetlerine maruz kalıyor. Bir kısmı da imam nikahıyla evlendikten birkaç ay sonra sokağa ya da babasının evine geri bırakılıyor.

Konuyla ilgili araştırma yapan Kadın Merkezi Vakfı KAMER Gaziantep Şube Başkanı Aynur Yıldıran, son bir yıldır Suriyeli kadınlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, ”Biz Kilis’te 200, Gaziantep’te de 200 kadınla birebir görüştük. Toplam 400 kadınla ilgili kuma evliliği Gaziantep’te yüzde 9.5 Kilis’te de 11.5 kuma evliliği, kuma evliliği Suriyeliler arasında başka bir boyutta kuma bizim anladığımız kuma değil orada 4 evlilik yasal hukuki bir şey ve 4 eşin de hakları Suriye medeni yasasına göre korunabiliyor. Bu Suriyeli kadınların büyük bir kısmı Türkiye’deki sistemi bilmiyor. Türkiye’de de böyle olduğunu zannediyorlar, yani biz ikinci eş olursak bizim de haklarımız korunacak diye düşünüyorlar. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz kadınlara Türkiye’de farklı bir hukuk sistemi var. Yeni yeni meseleyi kavrıyorlar” dedi.

“KUMALIK MESELESİ TÜRKİYELİ ERKEKLERİN SORUNU”

Kuma meselesini Türk erkeklerinin sorunu olarak gördüklerini vurgulayan yıldıran, “Suriyeli kadınlar geliyor Türkiyeli adamlarla evlenip 4-5 gün sonra adamın onu ortada bıraktığı kadınlar bize geliyor. Yani kumalık meselesi aslında Türkiyeli erkeklerin sorunu, bunu böyle görmek gerekiyor. Çünkü Suriyeli kadınları anlattım bu onların hukuk sistemine göre çok doğal bir şeydir. Ama Türkiye hukuk sistemine göre bir erkek iki eşle evlenemez. Türkiyeli erkekler bunu bile bile onları kandırarak adı evlilik oluyor. Üstelik bu kadınların hiçbir yasal hakları olmuyor. Dil bilmiyorlar, dava açamıyorlar, şikayet edemiyorlar birkaç gün sonra ortada kalıyorlar. Bir kısmı da hamile haliyle nerden almışlarsa oraya bırakıyorlar. Suriyeli insanların çok zor durumda olduğunu görüyoruz. Aldığımız bazı duyumlar, bir kısım ailenin kızlarının hayatlarını güvenceye alabilmek için, bir kısmı acil ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu tür evliliklere izin veriyor. Bu durum Suriyeli ailelerin arasında daha yaygındır. Çoğunlukla eğer Türkiyeli bir erkeğe ikinci eş olarak gitmişse Suriyeli bir kadının o evin hizmetini yapıyor. Çocuklara bakıyor, ya evde yaşlı vardır, ya da evin işlerini görecek bu şekilde gidiyor. Durum böyle olunca Türk kadınları rahatsız oluyor. Hangi kadın kocasını ikinci bir kadınla paylaşmak ister” şeklinde konuştu.

Duruma tepki gösteren Gaziantepli Yaşar Karataş, “Türk erkeklerinin kuma almaları yanlış bir şeydir. Senin hanımın olduktan sonra başkasını niye alıyorsun. Ben onu yapacağıma her şeyimi hanımıma harcarım her şeyi” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.