Gübre Fabrikasındaki Patlamayı Keşif Aydınlatacak

Gübre Fabrikasındaki Patlamayı Keşif Aydınlatacak

ABONE OL
08 Mart 2016 18:37
Gübre Fabrikasındaki Patlamayı Keşif Aydınlatacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’nın Gemlik ilçesinde geçen yıl temmuz ayında gübre fabrikasında bir kişinin ölümü, bir kişinin de yaralanmasına sebep olan patlamayla alakalı yargılanan 5 sanık hakim karşısına çıktı.

Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet vermek” suçundan 15 yıl hapisleri istenen tutuksuz sanıklar G.T.(52), İ.M.H. (31), A.G.K. (62), E. E.M.(58) duruşmaya katılırken, diğer tutuksuz sanık M.M. ise sağlık problemleri olduğunu belirterek mahkemeye gelmedi. Patlamada hayatını kaybeden Uğur Çavdar’ın babası Ekrem, annesi Bimmiye, kardeşi Abdullah Çavdar, kazada yaralanan Mustafa Karakol ve çok sayıda fabrika işçisi duruşmada hazır bulundu. Uğur Çavdar’ın ailesi ve yaralı mesai arkadaşı Mustafa Karayol, suçluların bulunup cezalandırılmasını istedi.

Fabrika idarecileri ise, devreye alınan “Scrubber Sistemi”’de yanlış çalışmaların patlamaya sebebiyet verdiğini ileri sürdü. Fabrikada 40 yıldır sistemde hiç tıkanıklık yaşanmadığını belirten fabrikanın üretim müdürü G.T. “Revizyon sonucu devreye alınan “Scrubber” sistemindeki uygulamadan kaza yaşandı. Sistem dik çalıştırılması gerekirken yatay çalıştırıldı. Olmaz dememe rağmen uygulandı ve bu yüzden tıkanıklık oluştu. Tıkanıklık deminarilize su verilerek açılması gerekirken asit verildi. Oluşan gazlardan patlama yaşandı. Proje kapsamında çalışanların odasının yeri de değişti. Operasyonun başında M.M. vardı. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Olayın iş kazası olduğunu ileri süren sanıklardan genel müdür yardımcısı A.G.K, “Kullanılmayan hattın kullanılmaya başlaması yüzünden kazanın yaşandı. Çevre Bakanlığı istediği için “Scrubber Sistemi’ni devreye aldık. Yaklaşık 1 milyon Euro masraf yapıldı. Su ile açılması gereken yere asit hattı yüklenerek hatalı bir uygulama olmuştur. M.M. bunu bilmeyerek yaptı” diyerek kendini savundu.

Bilirkişi heyeti raporu ve şahitlerin beyanlarına göre 3 ihmalin öne çıktığını söyleyen tutuksuz sanık A.G.K, “Mevzuata uygun çevre kirliliğini önlemek için “Scrubber” isimli gaz yıkama sistemi devreye alındı. Ortamda yüzde 80’lere varan amonyum nitrat gazının birikmesi sonucunu doğuran bir kurulum hatası yapıldı. Bunun sonucunda da pril kulesinden geçen sirkülasyon hattında tıkanıklık yaşandı. Ancak inşaat tamamlanmamıştı. Sebebi, tanık beyanları ile sabit olduğu üzere, ortamda biriken amonyum nitrat gazı yüzünden inşaatı tamamlayacak bölümün ve taşeron firma çalışanlarının çalışmayı reddetmesidir. 3 vardiya ve ikişerli gruplar halinde çalışan 7 işçi yüzde 80 oranında amonyum nitratın biriktiği bir ortamda hayati tehlike altında çalışmak zorunda bırakılmıştır. İşçiler işverenlik talimatı ile gazın en düşük ölçüldüğü asansör boşluğunun kapısında çalışmaya zorlanmışlar ve gerçekleşmesi an meselesi olan patlamanın vuku bulması ile Uğur Çavdar, 40 metreden asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetmiştir. Patlamanın olduğu yapıya bitişik yüzeyi hasar görmüş diğer yapı sayesinde amonyak tankı patlamamış ve büyük bir facia atlatılmıştır” diye konuştu.

Diğer tutuksuz sanıklar haklarındaki iddiaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti eksik evrakların tamamlanması ve olay yerinde keşif yapılması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.