Hiç Adet Görmeyen Kadınların Gebeliği

Hiç Adet Görmeyen Kadınların Gebeliği

ABONE OL
08 Mart 2016 17:07
Hiç Adet Görmeyen Kadınların Gebeliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selen Sakar Sezginsoy, adet düzensizliğine yol açan hastalıkların tanısı sonrası tedavi amaçlı verilen hormonal takviyeler ve gebeliğe yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik elde edilebileceğini söyledi.

Adet düzensizliğinin hamile kalmayı engellemesi ya da kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açmasının kadınlarda tedirginlik oluşturan bir konu oludğunu belirten Sezginsoy, “Kadınlarda adet aralığının 21 günden kısa veya 35 günden uzun olması adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır. Bu sorun beraberinde gebe kalma zorluğunu da getirebilir. Adet düzensizliğine yol açan hastalıkların tanısı sonrası tedavi amaçlı verilen hormonal takviyeler ve gebeliğe yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik elde edilebilir

Adet düzensizliği 21 günden kısa veya 35 günden uzun sürüyorsa uzmanlar tarafından anormal olarak değerlendirilir. Beyinde hipofiz bezinin rol aldığı hormonal sistemin çalışmasını yöneten mekanizmada yaşanacak olumsuzluklar adet düzensizliğini doğurur. Ayrıca, yumurtalık ( over ) kistleri, rahim veya rahim ağzında yer alan polipler, rahim içini çevreleyen tabakanın normalden daha kalın olması, miyomlar ve az da olsa rahim kanseri bu tip düzensizliklere neden olabilmektedir” dedi.

HORMON TAKVİYESİ YAPILABİLİR

Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selen Sakar Sezginsoy, “Beyinden yumurtalıkları uyaran hormon döngüsünün çalışmadığı zamanlarda kadınlar kendiliğinden hiç adet göremezler. Bu eksik hormonların takviye edilmesiyle yumurtlama sağlanır ve çift uygun yardımlı üreme tekniğine yönlendirilerek gebelik elde edilir. Adet göremeyen diğer durumlar da ise turner sendromu olarak bilinen genetik sendrom, menopoz döneminde kadınlarda kendi yumurtaları ile gebelik elde etmek ülkemizdeki yasal sınırlandırmalardan dolayı mümkün değildir” dedi.

ADET GÖREMEMEK HASTALIK SEBEBİ OLABİLİR

Adet görmemenin hastalık sebebi olabileceğini belirten Sezginsoy, “Kadınlar için son derece önemli bir sorun olan adet görememenin altında çok farklı nedenler yatabiliyor. Bir kadının düzensiz ve az miktarda adet görmesi veya hiç adet görememesinin altında farklı sebepler yer alıyor. Yumurtalıkların, rahmin veya vajenin gelişmemesi, özellikle hipofiz bezini ilgilendiren beyin içi tümörler ve genetik problemler bunlardan bazılarıdır. Bunun yanında normal adet gören bir kadının adetten kesilmesi durumu ise “sekonder amenore” sıralanabilir olarak tanımlanır. Seconder amenorenin ortaya çıkmasına neden olan durumlar ise şöyle: Aşırı stres, ani kilo kaybı ya da kilo alımı gibi beslenme bozuklukları, PCOS, tiroit bozukları, yüksek prolaktin hormonu gibi hormon bozuklukları, antidepresanlar gibi farklı sağlık sorunlarının tedavisi için kullanılan ilaçlar, aşışı egzersiz yapma, yumurtalık ve beyin tümörleri, ameliyatla yumurtalıkların veya rahmin alınmış olması, doğum sonrası aşırı kanamaya bağlı pituiter nekroz durumu, radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi görme ve kürtaj sonrası rahim içi yapışıklıklar” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.