Kulaca’da 2016 Sezonu Başladı

Kulaca’da 2016 Sezonu Başladı

ABONE OL
07 Mart 2016 21:19
Kulaca’da 2016 Sezonu Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa’nın İnegöl ilçesinden dünyaya salça ihraç eden Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde 2016 yılı sezonu açıldı. Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, 2015 yılında gerçekleştirdikleri 600 ton acı biber salçası ihracatını bu yıl arttırmayı hedeflediklerin söyledi.

İnegöl ve Yenişehir çevresindeki biber ekiminin kendilerine yetmediğini belirten Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, “Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2016 yılı faaliyetlerine yarından itibaren başlıyor. İlk yapacağımız işlerden bir tanesi biber tohumlarını ekip, fide yetiştirmek. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda Hollanda’nın İNPROBA firmasıyla yaptığımız anlaşma devam etmektedir. Bu nedenle bin tona yakın acı biber ihtiyacımız oluyor. Tarım sanayiye benzemez. Tarımdaki yatırımlar 6 ay öncesinde başlar. Ektiğiniz ürünlerin yedeği olmuyor. Bunun için çok dikkat etmek gerekiyor. Yarından itibaren ekimlere başlıyoruz. İhtiyacımız olanından yüzde 20 fazlasını ekiyoruz. Bizim üreticilerimiz hem kendileri tohum alıp, fide yetiştirir hem de bizden alıp ekerler. İnegöl ve Yenişehir çevresi bu anlamda bize yetmiyor. Kemalpaşa ve İzmir Bergama taraflarına da biber ektiriyoruz. Şimdiden programımızı yapıyoruz. Hollanda’ya geçen yıl yapmayı taahhüt ettiğimiz 600 ton acı biber salçası ihracatının 500 tonunu gönderdik. 90 ton civarında bir ürünümüz kaldı. Bunu da Mart ayı içerisinde göndereceğiz. Şu ana kadar herhangi bir problem çıkmadı. İnşallah bundan sonra da çıkmaz. Bu ihracattan dolayı yaklaşık 400 bin liralık girdiği sağlıyoruz. Tarım kesimindeki insanlarımız bundan faydalanıyor. Kooperatif olarak memlekete gelen 500 bin dolarlık dövizin getirilmesi hem de halka ve üreticiye hizmet etmemizden dolayı mutluyuz. 2016 yılının hem kooperatifimiz hem de ülkemiz için hayırlı olur diye temenni ediyoruz” dedi.

Ekonomik krizlerde sanayinin değişik kollarındaki sektörlerin olumsuz etkilendiğini ifade eden Uğur, “Fakat tarımda bu gibi krizlerden etkilenmiyoruz. Birde ihracatınız varsa bundan daha karlı çıktığımızı görüyoruz. Onun için çalışmalarımıza biraz daha fazla ihtimam gösteriyoruz. 2016 yılı ihracat hedefimiz yine 600 ton civarındadır. Bu tabii ki altyapıya bağlı. Bu sayısı daha da yükseltmek için çiftçinin de bilinçlenmesi ve kendi yöremizde biber yetiştirilmesi gerekiyor. Onun için tarımda biraz zafiyet var. Bu zafiyeti aşmamız lazım. Sanayinin diğer dallarında sıkıntı olunca vatandaş ister istemez toprağına sarılıyor. Bu sene yine çiftçinin yılı olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.