Laparoskopik myomektomi nedir?

Laparoskopik myomektomi nedir?

ABONE OL
27 Şubat 2017 22:24
Laparoskopik myomektomi nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadınlarda 35 yaş sonrasında ortaya çıktığı görülen iyi huylu tümörlere “miyom” denilmektedir. Miyomlar her kadında oluşmayabilir. Tüm dünya üzerindeki kadınların %25’ inde görülmektedir. Kadınların genelinde 40’ lı yaşlara doğru oluşmaya başlar. Miyomlar çok büyüyüp vücuttaki diğer organlara zarar vermedikçe, fazla kanamaya yol açmadıkça insanlarda sıkıntı yaratmayabilir. Tehlikeli bir sonuç vermemektedir.

Laparoskopik cerrahilerinin belirttiği üzere her miyom ameliyat gerektirmez. Ancak normal boyutlarından fazla büyüyen miyomlar çevre organlara zarar vermeye başlayınca laparoskopik cerrahileri tarafından gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ameliyat kararı alınır. Örneğin; rahim ön duvarında oluşan baskı nedeniyle adet düzensizlikleri ve kanamanın artması gibi yada bağırsaklarda oluşan baskı sonrası kabızlık gibi sorunlara neden olması gibi.

Laparoskopik myomektomi; normalden boyutlarından fazla büyüyen miyomların laparoskopik ameliyat yöntemi ile alınmasına denilmektedir. Kısaca, rahim göbek bölgesinden açılarak laparoskopik yöntemler ışığında alana girip miyomların alınması işlemidir.

Laparoskopik myomektomi yöntemine laparoskopik cerrahları belli koşullarda karar vermektedir. Boyutu  5 cm ve üzerinde olan miyomlarda, rektum ve mesaneyi sıkıntıya sokup, sık idrara çıkma veya kabızlık gibi bir soruna neden oluyorsa, düzenli kontroller sonrası miyom, hızlı büyüyor ve sancı yapıyorsa, rahim zarına uygulanan baskıdan ötürü regl döneminde fazla kanamaya neden olan miyomlarda, düşüğe kısırlığa sebep olup gebe kalmaya engel olan durumlar gerçekleşiyorsa rahmin düzenini bozup gelişmesine mani oluyorsa hastayı direkt olarak ameliyata almak gereklidir.

Hastalar şimdiye kadar uygulanan bilinen yöntemlerle ameliyat olmak isteyebilirler. Yani halk arasında açık ameliyat olarak bilinen konvansiyonel laparotami yöntemi ile olan ameliyatlara göre avantajlı olan laparoskopik cerrahi ile gerçekleşen operasyonlar kesiği daha az olduğu için ve operasyon daha kısa sürdüğü için hem daha hızlı bir iyileşmeye neden olur hem de daha steril bir ameliyat sonucu enfeksiyon kapma olasılığı çok aza indirgenmiştir.

Laparoskopik myomektomi işlemi de sonuçta bir ameliyat işlemidir. Dolayısıyla diğer konvansiyonel lapatoromi (açık ameliyat) hangi riskleri taşıyorsa laparoskopik ameliyatlar da aynı riskleri barındırmaktadır. Açık ameliyatlara oranla artıları daha fazladır. Konvansiyonel lapatorami yöntemi sonrasına göre daha az ağrı, ameliyat sonrası oluşan dikiş boyutları daha küçük olduğundan ameliyat izi de daha küçüktür. Yukarıda belirtilen, daha az enfeksiyon veya hastalık kapma riski, daha az kanama ve fıtık riski, karın içi yapışıklığının oldukça aza indirgenmesi, normal yaşama daha hızlı dönme gibi artıları mevcuttur.

Laparoskopik myomektomi yöntemi ile ameliyat olabilecek hastaların bu alanda uzmanlaşmış, gerekli deneyim ve tecrübeli kadın doğum uzmanlarını tercih etmesi gerekmektedir. Açık ameliyatlarda da olduğu üzere hastanın tüm anestezi testlerinden ve yapılacak herhangi bir operasyona sağlık bakımından hazır olup olmadığını gösteren tetkiklerden geçmesi mutlaka gereklidir.

Bazı hastalarda ise laparoskopik myomektomi yöntemi ile ameliyat gerçekleştirilmez. Miyom boyutları 9 ya da 10 cm i bulanlar, miyom sayıları 4 adetten fazla olanlarda ameliyat gerçekleştirilmez. Bu hastalar için laparoskopik myomektomi yöntemi ile ameliyat yapmak sakıncalı olabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.