PKK-pyd Bağlantısını, Resmi Olarak İlk Kez ABD Kabul Etmiştir

PKK-pyd Bağlantısını, Resmi Olarak İlk Kez ABD Kabul Etmiştir

ABONE OL
14 Mart 2016 09:56
PKK-pyd Bağlantısını, Resmi Olarak İlk Kez ABD Kabul Etmiştir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi

Dr. Savaş Eğilmez, PKK- PYD bağlantısı hakkında açıklamalarda bulundu.

PYD ismini ilk kez terör örgütü PKK’nın yayın organlarından Serxwebun, örgütün 8. genel kongresinin ardından zikrettiğini ifade eden Dr. Eğilmez, “Terörist başı Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan, PYD’yi, Suriye’de daha etkin olabilmek ve özellikle Suriye’nin kuzeyinden PKK’yı lojistik ve militan açısından destekleyebilmek için 2003 yılında bizzat kendisinin kurduğunu ifade etmiştir. Osman Öcalan, “2013 yılında Irak televizyonu Zelal’a, PKK’ nın İran kolu PJAK gibi PYD’yi de ben kurdum. Ve aynı PJAK gibi, PYD’de PKK’nın direktifleri doğrultusunda hareket etmektedir” diye demeç vermiştir. Terörist ele başlarından Osman Öcalan, sözlerinin devamında da kendisiyle beraber 4 kişilik PKK’lı militan grubun, terör örgütü PYD’yi yönettiğini belirtmiştir. Pyd nin başındaki kukla isim Salih Müslim’in, Almanya merkezli Kurd Watch adlı sözde sivil toplum örgütüyle yaptığı mülakatta, PKK ile olan organik bağlarını açıkça ifade etmiştir. KurdWatch yetkilisi Salih Müslim’e şöyle bir soru soruyor; “Birkaç hafta önce pkk nın önde gelen yönetcilerinden Duran Kalkan ve Cemil Bayık, kendilerinin Suriye’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yönettiği Türkiye ile savaştıklarını söylediler. Pyd nin bu durumdaki pozisyonu nedir?” Salih Müslim’in “ evet biz de onlarla aynı pozisyondayız. Çünkü onlarla aynı felsefe ve ideolojide ilerliyoruz” cevabı ile, iki terör örgütü arasındaki organik bağı birkez daha kanıtlamıştır.

Pyd, 2004 yılında ypg adı altında askeri kanadını oluşturmuştur. İki terör örgütü pkk ve pyd nin yönetenleri de kullandıkları sembolleri de bayrak dedikleri paçavraları da birebir örtüşmektedir.

Bugün ABD, pyd-pkk ilişkisi noktasında Türkiye’nin tutumunu kabul etmese de Wikileaks tarafından yayınlanan Amerika’ya ait diplomatik telgraflarda, pkk-pyd ilişkisini ilk kez ABD’nin tespit ettiği açıkça ortaya konulmuştur.

2006-2008 yılları arasında Şam’da, ABD maslahatgüzarı olan Michael Corbin, 8 Kasım 2007 tarihinde çok gizli ibaresiyle Washington’a gönderdiği telgrafta, Suriye hükümetinin Kamışlı’da gösterileri yasakladığını bildirirken, pkk-pyd arasındaki ilişkiyi de açıkça ortaya koymuştur.

Telgraf harfi harfine şu şekildedir;

“Suriye polisi, 2 Kasım’da Kamışlı’da pkk tarafından organize edilen mitinge katılan pkk nın Suriye kolu pyd üyelerine ateş açtı.”

Neredeyse aynı bilgileri içeren başka bir telgrafta 29 Mart 2009 tarihinde, o zaman ki, ABD Şam maslahatgüzarı Maura Connely tarafından gönderilmiştir. ABD yönetimine gönderilen bu telgrafta açık ve şüpheye yer olmayan birşekilde pyd nin, pkk nın Suriye kolu olduğu belirtilmiştir.

ABD’nin önce Şam misyon şefi olan sonra da İstanbul başkonsolosu olan Charles Hunter pyd nin, pkk nın Suriye kolu olduğunu ve bunun bütün yerel kaynaklar tarafından bildindiğini belirten raporunu, 2009 yılında Pentagon’a göndermiştir.

Bugün çıkarları doğrultusunda hareket edip, pkk-pyd-ypg ilişkisini kabul etmeyen ABD, aslında bu ilişkiyi neredeyse 9 yıl önce ilk kez resmi olarak kendisi açıklamıştır.

Bununla beraber Şam’daki sağırlar da, Bağdat’taki körler de, Moskova’daki dilsizler de pkk-pyd-ypg terör örgütlerinin aynı ipe bağlı olan kuklalar olduğunu biliyor. Bunu kabul etmeyenler, kendi menfaatlerini pyd ye yükleyenlerdir. ABD ve Batı eninde sonunda, bu eşeğin bu yükü kaldıramayacağını anlayacaktır.” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.