Sosyal medya’da Saldırıya Uğrarsanız Haklarınızı Bilin

Sosyal medya’da Saldırıya Uğrarsanız Haklarınızı Bilin

ABONE OL
24 Şubat 2016 15:12
Sosyal medya’da Saldırıya Uğrarsanız Haklarınızı Bilin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üniversite öğrencilerine yönelik araştırmada, öğrencilerin sosyal medya saldırganlığı karşısında yasal haklarını bilmedikleri ve böyle bir durumla karşılaştıklarında ilk tepkilerinin “kızgınlık” olduğu belirlendi.

“Sosyal medya saldırganlığı hızlı bir şekilde yayılıyor”

Sosyal medya hukuku, sosyal medya etiği ve bilinçli sosyal medya kullanımının önemine değinen Eraslan, sosyal medya saldırganlığının hızlı bir şekilde yayıldığını vurguladı.

Türkiye’de ise bu gelişmelere rağmen sosyal medya hukuku ve etiği gibi kavram ile uygulamaların yeterince gelişmediğine dikkati çeken Eraslan, “Sosyal medya ortamında bir kişiye hakaret, Türk Ceza Kanunu’na göre, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Sosyal medya araçlarının kullanım şartlarına bu cezalar eklenebilir” diye konuştu.

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Medya Sosyolojisi üzerine yazılan ilk kitabın sahibi Doç. Dr. Levent Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyanın günlük yaşamda sıkça rastlanılan şiddet ve saldırganlık olgusunu beraberinde getirdiğini belirtti.

Eraslan, “sosyal medya saldırganlığı”nın sosyal medya kanallarını kullanarak bir birey ya da gruba, özel veya tüzel bir kişiliğe karşı çeşitli amaçlar güdülerek, sistematik ya da bireysel yapılan hakaret, tehdit, şantaj, toplu mesaj, nefret suçu ve teknik saldırı gibi zarar verme davranışlarını içerdiğini ifade etti.

Sosyal medya ağları üzerinden yapılan sanal iletişimin (mail, yorum, mesaj gibi) kişinin saldırganlık dürtüsünü yeni bir zemin üzerine taşıdığını anlatan Eraslan, “Sosyal medyada fiziksel olarak bir saldırganlık davranışının sergilenmesi mümkün olmasa da, günümüzde sosyal ağlar üzerinden psikolojik saldırganlık davranışlarının üst boyutlarda sergilenebildiği görülmektedir” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.