‘Türk varlığı Başika’da kalmaya devam edecek’

ABONE OL
06 Ekim 2016 14:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Irak’ın Musul kentine bağlı Başika’daki Türk askeri varlığı devam edecek.

Açıklama Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. TOBB Genel Merkezi’nde 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda konuşan Yıldırım, Irak Merkezi Hükümeti ile yaşanan Başika krizine değindi.

Yıldırım, ABD’nin Musul operasyonuna hazırlandığı dönemde Irak hükümetinin yaptığı Başika çıkışına tepki gösterdi. 

Irak’a 63 ülkenin DAEŞ ile mücadele için asker gönderdiğini hatırlatan Yıldırım, “Irak hükümetinin “Türkiye’nin varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur” dedi. 

Yıldırım, “Bağdat ne söylerse söylesin, bölgedeki DEAŞ ile mücadele için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. 

Yıldırım’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Etrafımızda ciddi istikrarsızlıklar var. Bundan en fazla etkilenen ülke Türkiye’dir. Türkiye son 6 yıldır bunun bedelini ödüyor. Mülteciler canlarını kurtarmak için Türkiye’nin yolunu tutuyor. Biz kapımıza geleni geri çeviremeyiz. 

Yerlerini yurtlarını terk eden insanları bağrımıza bastık, bize yakışanı yaptık. Bölgedeki sorunların çözülmesi için aktif bir şekilde çabalarımızı sürdürüyoruz. Daha fazla masum insanın ölmemesi için yakın temaslarımız devam ediyor.

“FIRAT KALKANI HAREKATININ AMACI”

Türkiye sadece bölücü terör örgütüyle uğraşmıyor. DEAŞ terör örgütüyle de amansız bir mücadele veriyor. Fırat Kalkanı Operasyonu’nun amacı Türkiye’nin hudutlarının güvenliğini sağlamak ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini teminat altına almaktır. Bugüne kadar yaklaşık bin kilometrelik bir alan terör unsurlarından tamamen temizlenmiş ve buraya asli unsuru olan Suriyeli mülteciler yerleşmeye başlamıştır.

Biz aslında Suriye’nin normale dönmesi için işin bir yerinden başlamış bulunuyoruz. Diğer ülkelerin de aynı şekilde bir an önce terör gruplarını ortadan kaldırarak Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde, bütün etnik yapıların birlikte yaşayacağı, herkesin temsil edileceği bir yönetime ulaşması, kavuşması için gerekli sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz.

Irak Meclisi, sınırötesi tezkeresinin TBMM tarafından kabul edilmesinin ardından Başika’daki Türk askeri varlığını kabul etmediğini duyurmuştu.

Son günlerde Musul’un DEAŞ’tan temizlenmesi diye bir konu var. Özellikle ABD bir faaliyet içerisinde ve bu ay içerisinde böyle bir operasyonu Irak Merkezi Hükümeti ve bölgeki aşiretlerden oluşan milis gücüyle yapma amacında. Bu konuda Türkiye’nin hassasiyeti malum.

“ANLAŞILMAZ TEPKİ”

Musul’ta 2 milyon insan yaşıyor. DEAŞ bir günde işgal etti, insanlar yerlerinden yurtlarından oldu. DEAŞ temizlenmeli, bunda şüphe yok.  Zaten bizim Başika’daki unsurlarımız DEAŞ’ın temizlenmesi için bir yandan mücadele ediyor. Bir yandan da o bölgedeki bölgenin gerçek sahiplerinin eğitilmesi için faaliyet gösteriyor. Bunlar yapılırken operasyonun yaklaştığı günlerde Irak hükümetinden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz. 

“İYİ NİYETLE İZAHI YOK”

Türkiye ile 350 kilometreden fazla hududu olan ve 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak’ta, Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle, DEAŞ’la mücadele adıyla askeri unsurlar bulunurken bütün bunları bir kenara bırakıp Türkiye’nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur. 

“TÜRK VARLIĞI ORADA KALMAYA DEVAM EDECEK”

Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin, bölgedeki DEAŞ’la mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir. Bizim amacımız daha fazla insanlık dramının yaşanmaması, daha fazla kan akmaması ve bölgedeki oldu bittilerin önüne geçilmesidir. Irak’ta mahli olmayan birçok ülke orada dolaşırken, tarihi derinliğiyle bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir.

“KÜRT SORUNU YOK”

Bölücü terörle de mücaelemiz devam ediyor. Şehirlerimiz çukurlarla işgal edildi. Bölücü terör örgütü bölgede büyük tahribat yaptı. Hayatını kaybeden insanlarımız oldu. Bütün bunlar geride kaldı, bu il ve ilçelerde yeniden imar faaliyetine başladık. Kürtlerin sorununu çözmek onları evinden barkından etmek midir? Kürt sorunu yoktur. Kürtlerin terör örgütü PKK sorunu var. Bu sorunu bütün terör unsurlarının kökünü kazıyarak bitireceğiz. Bunlar Kürt’e de Türk’e de zarar veriyor. Bu milletin ilerlemesini geciktiriyor. 15 Temmuz’da FETÖ’cüler dersini aldı şimdi de bölücü terör örgütü dersini alıyor. Terör Türkiye’nin gündeminde en aşağı sıralara inecektir.

“TÜRKİYE’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK DÜZENLEMELER YAPTIK”

Bir yandan darbeyle uğraşırken diğer yanda boş durmadık. Darbenin gürültüsü içerisinde belki fark edilmedi ama reform niteliğinde düzenlemeler yaptık. Yapılan düzenlemeler gelecek 10 yılda Türkiye’nin kaderini değiştirecek reform niteliğindeki değişikliklerdir. Ne kadar çok üretir, ne kadar çok istihdamı artırırsak ülkemizi zenginleştirmiş oluruz. Refah arttıkça terör daha az konuşulacak.

SANAYİCİLERE ÇAĞRI

TOBB’dan, siz sanayicilerden özellikle bir ricam var, bir istirhamım var. Cazibe merkezi olarak tanımladığımız 23 ilden oluşan bölgeye yönelik bir hamle başlatmanızı istiyorum. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. ‘El eli yıkar, el de döner yüzü yıkar’ diye bir tabir var. Dolayısıyla o bölgelerde mutlaka pozitif ayrımcılık yapacağız, yatırım yapacağız, karşılığını biz vereceğiz, hiç merak etmeyin.

“TÜRKİYE KONSEY ÜYELİĞİNE SEÇİLDİ”

Size bir müjde de vereyim. Türkiye dünyanın en büyük havalimanını yapıyor. Dünya da bunu gördü. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü 172 ülkeden 156 üyenin oyunu alarak konsey üyeğine seçildi. Türkiye en yüksek oyla seçilen üye oldu.

“HATASIZ YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”

FETÖ soruşturmalarında hiç hata yapmamak mümkün değil. Örgüt kapalı, ilişkileri ancak araştırınca bulabiliyorsunuz. En az hatayla yapacağız dedik. İntikamla değil, adaletle davranacağız. Uygulamalarda yanlışlar oluyor. Bunları düzeltmek mümkün. FETÖ ve bölücü terör örgütünün gündemimizi işgal etmesine izin vermeyeceğiz. 

“NOT DÜŞTÜ, GÖSTERGELER YÜKSELDİ”

Not düşürenlerin bilmesini isiyorum, Japonlar şimdi notumuzu yükseltiyor. Bunlar notumuzu düşürdü, göstergeler yükselmeye başladı. Bundan iyi cevap oluyor mu? Dünyada gelişmekte olan ülkelerde Çin ve Hindistan’ı çıkartın, Türkiye bir numara. Bir ton iş geçti başımızdan buna rağmen. 15 Temmuz’un dünyada eşi benzeri yok. Bunu başaran ülke ufak tefek şeylerle diz çöker mi?”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.