Üniversite öğrencileri işitme engelli çocuklarla buluştu.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Engelsiz Yaşama Destek Kulübü öğrencileri, işitme engelli çocuklarla buluştu. İşitme engelli Yazar Turan Yalçın’ın da eşlik ettiği ziyarette yazarın kaleme aldığı ve kulüp öğrencileri tarafından satın alınan 50 adet ’Engelleri Aşanlar’ isimli kitap Halıcıoğlu İşitme Engelliler okulunda okuyan öğrencilere hediye edildi. Yazarın öğrencilere motivasyon konuşması da yaptığı etkinlikte “Engeller aşılmak içindir, en büyük desteğiniz biziz” mesajı verildi.
Ziyaret ile ilgili konuşan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, “Meslek Yüksekokulumuz İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında kurulduğu tarihten bu yana engellilerle iletişime büyük önem vermiştir. Bu kapsamda Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte ’Engelsiz Yaşama Destek’ kulübü kurduk. Öğrenci ağırlık bir kulüp ve bu konuda da çeşitlik etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerden biri de Halıcıoğlu’nda bulunan İşitme Engelliler Okulu’na yapılan ziyarettir. Bu ziyarette bize, aynı zamanda işitme engelli bir yazar olan Turan Yalçın da eşlik etti. Turan Yalçın, çok sayıda kitabı bulunan ve ’Zorluklara Rağmen Engellileri Aşanlar’ kitabı ile de işitme engellilerin sesini duyuran bir yazar” diye konuştu.
Ziyareti gerçekleştirmedeki amaçlarına değinen Yrd. Doç. Dr. Erenel, “Üniversitemizdeki işaret dili bilen öğrenciler de oradaki arkadaşlarımızla sohbet ettiler, sportif müsabakalar yaparak kaynaşma fırsatı buldular. Temel amacımız ise, işitme engellilerin yalnız olmadığını, kesinlikle bir ayrıma maruz kalmadıklarını, toplumla birlikte yaşadıklarını ve herkesin de bunu bildiğini onlarla paylaşmaktı. Bu tür etkinliklere her zaman devam edeceğiz” dedi.
Yaklaşık 11 yıldır işitme engellilerin sorunları üzerine çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Erenel, “İşitme engellilerin en büyük problemi işaret dilinin Türkiye’deki okullarda okutulmamasıdır. Okuma, yazma ve konuşmayı normal çocuklar gibi ve ağız hareketiyle öğrenmeye çalışıyorlar. Oysa dünyada işaret dili daha aktif olarak kullanılıyor. Bundan hareketle işaret dilinin toplumda, özelikle genç öğrencilerimiz arasında yaygınlaşabilmesi için bir proje başlattık ve okullara giderek bunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Nitekim hükümetimiz de buna uyarak 2005 yılında Türk işaret dilinin uygulanmasına yönelik bir yönetmelik çıkararak bu konuda işaret dili ile ilgili esasları belirledi ki bundan sonra üniversitelerde, halk eğitim merkezlerinde, belediyelerin çeşitli eğitim merkezlerinde işaret dili öğretilmeye başlandı” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.