10. Asırda Avrupa’yı Aydınlatan Şehir: Kurtuba

10. Asırda Avrupa’yı Aydınlatan Şehir: Kurtuba

ABONE OL
10 Mart 2016 18:48
10. Asırda Avrupa’yı Aydınlatan Şehir: Kurtuba
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından Emir Buhari Kültür Merkezi’nde düzenlenen İslam, Şehir ve Medeniyet seminerlerinin konuğu olan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Şevket Yıldız, onuncu asırda Avrupa’yı aydınlatan şehir ‘Kurtuba’yı anlattı.

’Medeniyetler insanlığın bahçeleri şehirler ise onun ağaçları, çiçekleridir. Bazı şehirler vardır ki uzun ömürlü bir çınar ağacı gibi bahçenin sembolü olurlar. Endülüs İslam Medeniyeti’nin en büyük çınarı ise 5 asırlık ömrüyle Kurtuba şehridir’ diyen Yıldız, Avrupa’nın birlikteliğin uyumunu ilk defa hem de tüm çeşitliliği ile Kurtuba’da hissettiğini söyledi. 10. asırda Avrupa’daki toplulukların İslam medeniyetinin eşsiz örneği Kurtuba’yı görebilmek için gruplar halinde kente geldiklerini söyleyen Yar.Doç Dr. Yıldız, Kurtuba’nın bir yandan bitmek bilmeyen güç mücadeleleri ile yorulurken, med ve cezir gibi paradokslarıyla çok hareketli bir şehir olduğunu ifade etti. Yıldız, “Müslüman’ı, Yahudi’si ve Hıristiyan’ıyla âlimler, Kurtuba toplumunda her zaman en saygı duyulan mevkide yer almış, sanatkârlar da özel ilgiye mazhar olmuşlardır. Nitekim Bağdat sarayının ünlü müzisyenlerinden Ziryab, Endülüs kültürünün en güçlü harçlarından olmuş ve Kurtubalı gençler onun her hareketini taklit etmek için yarışmışlardır’’ diye konuştu.

İslam medeniyetine İbn Arabî gibi büyük bir düşünürü hediye eden Kurtuba’nın Yahudi ilim adamlarının çevirileriyle Rönesans, Reform ve Aydınlanma hareketlerinin ilham kaynağı olduğunu ifade eden Yıldız, “Avrupa, en karanlık dönemini yaşarken İslam Medeniyeti’nin Kurtuba’daki en güzel örnekleri ile tanışmıştır. Kurtuba camii, Endülüs sanatından günümüze gelebilen nadir eserlerden biri olarak 10. asırda doğudan ve batıdan âlimlerin, ilim taliplerinin, seyyahların ve tüccarların mutlaka uğramak istediği bir merkez olmuştur. Bugün İspanyol Cordoba’sını ziyaret edenler bütün değişim ve dönüşümüne rağmen halen Endülüs Kurtuba’sının ölümsüz ruhunu hissedebilirler’’ dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.