CHP Lideri Kılıçdaroğlu:

CHP Lideri Kılıçdaroğlu:

ABONE OL
08 Mart 2016 16:42
CHP Lideri Kılıçdaroğlu:
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kadınlar Günü etkinliğinde anayasa çalışmalarına değinerek, “İstedikleri gibi düşünsünler bir tek CHP’li parlamentoda varsa hiçbir değişikliği yapamayacaklar” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Avcılar’da düzenlediği etkinlikle kutladı. Programa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP’li ilçe belediye başkanları ve binlerce kadın katıldı.

Kadınlardan oluşan koronun söylediği şarkılarla başlayan programda şehitler ve kadın cinayetine kurban giden kadınlar için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi ve istiklal marşı okundu.

Programdaki konuşmasında Kurtuluş savaşında mücadele eden Türk kadınları tek tek anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, “Kadın hareketi bu mücadeleden geliyor. Peki Mustafa Kemal Atatürk kadınların bu mücadelesini unuttu mu. 1934’de kadınlara seçme ve seçilme hakkını getirdi. 1934’de Türkiye’de kadına seçme ve seçilme hakkın getirilirken Fransa’da 1944, İtalya, Arjantin, Meksika’da 1946, Çin’de 1947, İsviçre’de 1971’de kadınlara seçme ve seçilme hakkın verildi. Ülkenin yaşanacak bir Türkiye olması için kadına ihtiyacı var. Kadınların gelecekleri tek parti CHP’dir. Eğer size seçme ve seçilme hakkını bu parti verdiyse, bu partiye daha fazla ilgi göstermeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“BİR TEK CHP’Lİ PARLAMENTODA VARSA HİÇBİR DEĞİŞİKLİĞİ YAPAMAYACAKLAR”

Konuşmasında anayasa tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, “ ‘Anayasayı değiştireceğiz. Niye masaya gelmiyorsunuz’ diyorlar. ‘Anayasayı değiştireceksen ilk 4 madde ile ilgili kırmızı çizgimiz var. Bu maddeler dedelerimizin ortaya koydukları iradedir, o iradeye biz toz kondurmayız’ diyoruz. ‘Osmanlı’dan gelen parlamenter sistemimiz var, gelin bunu güçlendirelim varsanız evet’ dedik. Soruyorlar ‘ilk dört maddede ne var niye kırmız çizginiz’. İlk dört maddeni birincisi Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Cumhuriyeti kurmuşuz, yani padişahın kulu değil, ülkenin onurlu bir bireyiz. Kimsenin kulu olmayacağız. Bunun nesini değiştireceksiniz siz. ‘Değiştireceğiz’ diyorlar, ‘izin vermiyoruz’ diyoruz. İkinci madde Cumhuriyetin niteliklerini sayıyor. ‘Bunu da değiştirelim’ diyorlar, ‘değiştiremezsiniz’ diyoruz. Demokratik bir ülke istiyoruz, laik bir ülke istiyoruz, huzurlu bir Türkiye istiyoruz. ‘Değiştireceğiz’ diyorlar. Atatürk milliyetçiliğine mi kafayı takıyorlar. Atatürk Milliyetçiliğini sonuna kadar savunacağız. 3. madde Türkiye devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür, dili Türkçedir. Neyini değiştireceksiniz. ‘Bunu da değiştireceğiz’ diyorlar. Daha önemli madde. Bayrağı şekli kanunda belirtilen beyaz al yıldızlı al bayraktır. Bayrağımız al bayrak nesini değiştireceksin. Milli marşı istiklal marşıdır. İstiklal Marşından niye gocunuyorlar bunlar. İstedikleri gibi düşünsünler bir tek CHP’li parlamentoda varsa hiçbir değişikliği yapamayacaklar” şeklinde konuştu.

“ANKARA’DA OTURAN BEYLER, KENDİ ÇOCUKLARINI NİYE GÖNDERMİYORLAR”

İktidarın kadın kılık kıyafeti üzerinden hesap yaptığını iddia eden Kılıçdaroğlu, “Açık söylüyorum kadının giyimine kimsenin müdahale etmesini istemiyoruz. Sadece saygı duyacağız. Merdiven altı atölyelerde on binlerce kadın çalışır sigortasız. Bu Ankara’daki beylerin ağızlarından duydunuz mu ‘bu kadınlar sigortasız, şunların geleceğinin güvence altına alınması lazım’. Ama onlar kadını siyasete çıkar amaçlı kullandılar. Buna izin vermemeliyiz. Bu ülke acıdan çok çekti. Şehit cenazelerine katılırım. Resmi tören yapılır. Şehidimizin arkasında ailesi ve yakınları yürür, arkasından da protokol yürür. O tabloya baktığınızda gariban Anadolu ailelerini ve çocuklarını görürsünüz. Bu Ankara’da oturan beyler kendi çocuklarını gönderiyorlar mı oraya? Ama sizin çocuklarını gönderiyorlar, üstünden siyaset yapıyorlar. Bu ülkeye barışı ancak kadınlar getirir. Doğusu batısı, güneyi kuzeyi, sevgili kadınlar el ele verin ve bu ülkeye barışı getirin” diye konuştu.

“KADINLAR DERTLERİNİ ANLATMAK İSTİYORLAR, COPLA KARŞILAŞIYORLAR”

Kadınların Kadıköy’de düzenlenen etkinlikte ve Zaman Gazetesi önünde şiddete maruz kaldıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kadınlar gününde kadınlar dertlerini anlatmak istiyor. Kadıköy meydanında polis copuyla karşılaşıyorlar. Gazeteye el konuyor, kadınlar gidiyor protesto etmek için. Coplarla kadınların üzerine yürüyorlar, kaşını gözünü yarıyorlar. Bir kadına kalkan eli aşağıya indirmeliyiz. Cinsiyet kotası CHP’de yüzde 33. Avrupa’daki en yüksek cinsiyet kotasıdır. Siyasete girin ve mücadele edin. Mücadele edin ki erkek egemen bir anlayışı yerle bir edelim. Boyun eğmeyin kimseye” dedi.

“EGE’DE SAHİLE VURAN O ÇOCUĞU DÜŞÜNÜYORSANIZ, BU İKTİDARA OY VERMEZSİNİZ”

Kılıçdaroğlu Suriye’de yaşanan süreci de hatırlatarak, “Hangi yürek buna dayanır. ‘O batağa Türkiye’yi sokmayın’ dedik. Ama dinlemediler. Akan kanın her sorumlusu iktidardır. Ege’de sahile vuran o çocuğu düşünüyorsanız bu iktidara oy vermezsiniz. Akan kanın sorumlusu, kandan beslenen bir siyasi anlayış olamaz. İnsan yüceltmeliyiz. Bakın Anadolu’ya sevgi ve hoşgörü vardır” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.