Nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarına geçiş işlemleri Kırıkkale’de düzenlenen törenle başladı. İlk başvurular Kırıkkale Valisi ve eşi ile kentin en yaşlı ve yeni doğan üyesinden alındı.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) projesi kapsamında, yeni çipli kimlik kartları için başvurular bugün Kırıkkale’de törenle başladı.
Törende, Kırıkkale Valisi Kolat ve eşi İlksen Kolat’ın yanı sıra, Kırıkkale’nin en yaşlı vatandaşı olan 109 yaşındaki Arzu Sınıroğlu ile yeni doğan Metehan Torlak’ın da başvuruları alındı.
İl Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğünde düzenlenen törende konuşan Vali Ali Kolat, çipli kimlik kartlarının taklidinin, tahrifinin ve kopyalanmasının kesinlikle mümkün olmadığını belirterek, “Kırıkkale proje kapsamında daha önce pilot il olarak ilan edildi. Yeni kimlikler için İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK ve Merkez Bankası çok güzel çalışmalar yaptı. Çok güzel, güvenlikli ve elektronik bir kimlik kartı ortaya çıkarıldı. Artık bunun taklidi, tahrifi, kopyalanması kesinlikle mümkün değil. Müracaatlar merkez ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılacak. Sadece Kırıkkale’de oturanlar ve Kırıkkale nüfusuna kayıtlı olanlar müracaat edebilecekler. İnternet ve ALO 199’u arayarak da müracaat yapılabiliyor. Yeni kimlikler hafif turkuaz renginde. 7’den 70’e herkesin kaydını alıyoruz” diye konuştu.
Kırıkkale’nin tek kadın muhtarı olan Yuva Mahallesi muhtarı Adile İnce de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak heyecanlandığını ve sabah saat 07.30’da Nüfus Müdürlüğüne gelerek başvurusunu yaptığını söyledi.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Yeni kimlik kartı için Nüfus Müdürlüğüne son altı ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, uluslararası aile cüzdanı, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ile başvurmak gerekiyor. 15 yaşını tamamlamış olanlar şahsen başvurabilirken, başvurunun ardından kişiye başvuru belgesinin bir nüshası veriliyor. Talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartında yer alıyor.
Başvuru sırasında, İlçe Nüfus Müdürlüğü personeli tarafından kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, başvuru formu çıktısına imza alınacak, fotoğraf taranacak, biyometrik veriler alınacak ve imza beyanı da alınarak başvuru tamamlanacak.
Başvuru esnasında teslim edilen PIN zarfında bulunan 6 haneli şifrenin unutulmaması gerektiği belirtildi. Şifrenin, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacağı kaydedildi.
Öte yandan, PIN kodunun kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacağı, PIN kodunun İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan kioskların kullanılarak değiştirilebileceği bildirildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.