‘Cumhurbaşkanı yemini değişecek’ iddiası

‘Cumhurbaşkanı yemini değişecek’ iddiası

ABONE OL
18 Kasım 2016 14:39
‘Cumhurbaşkanı yemini değişecek’ iddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anlam bozukluğu ve uzun olduğu için eleştirilen Cumhurbaşkanı yemini metninin kısaltılıp, düzgün ve anlaşılır hale getirilmesi planlanan yeni metinde “Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma…” ifadelerinin yer almadığı iddia edildi.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, ‘Başbakanlık’ kurumu da kaldırıldığı için Bakanlar Kurulu’nun görev ve işleyişine ilişkin 8 madde de işlevini yitirecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNDE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER YER ALIYOR?

AK Parti‘nin MHP‘ye sunduğu anayasa değişikliği paketinde, Cumhurbaşkanı’nın yemininden yürütme bölümü ile ilgili düzenlemelere kadar pek çok değişiklik yapılmasının öngörüldüğü ileri sürüldü.

Haberde yer alan detaylara göre, AK Parti’nin anayasa değişiklik metninde, yapılacak değişiklikler özetle şöyle sıralanıyor:

-Cumhurbaşkanı yeminini içeren 103’üncü maddede yer alan metin kısaltıldı.

-Anlam bozukluğu içerdiği ve uzun olduğu için eleştirilen metin kısaltılacak, düzgün ve anlaşılır hale getirilecek.

-Kısa ve öz hale getirilen yemin metni “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; Devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma and içerim” şeklinde düzenlendi.

MHP’ye sunulan anayasa değişiklik teklifinin içeriğinde neler var?

“8 MADDE İŞLEVİNİ YİTİRECEK”

MHP’ye gönderilen pakette bir diğer değişikliğin de Anayasa’nın ikinci bölümünü oluşturan yürütme bölümününde olduğu öne sürüldü.

AK Parti’nin anayasa taslak metni MHP’ye iletildi

Anayasa taslağı, Anayasa’nın 104’üncü maddesindeki görev ve yetkileri konusunda da değişiklikler içeriyor. Yeni sistemde ‘Başbakanlık’ kurumu olmayacağı için bu maddede yer alan “Başbakanı, başbakanın teklifi ile bakanlar kurulunu atama” ile ilgili fıkralar mevcut metinden çıkarıldı. Yine mevcut anayasadaki Bakanlar Kurulu görev ve işleyişine ilişkin 8 madde de işlevini yitirecek.

“YARGIYA DOKUNULMAYACAK”

Yargı alanında fazla bir değişiklik yapılmayacağı; Yüce Divan yargılamasının yine Anayasa Mahkemesi’nde kalacağı iddia edildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) üyelerin yarısını Meclis, yarısını ise yeni sistemdeki cumhurbaşkanı atayacak. Meclis’in atamasında 330 milletvekili oyu aranacak.

10 soruda Başkanlık sistemi ve Anayasa değişikliği süreci

CUMHURBAŞKANI 5 YILI TAMAMLAMADAN VEFAT EDERSE…

Cumhurbaşkanının 5 yılı tamamlamadan vefat etmesi ya da başka bir nedenle makamın boşalması durumunda nasıl yol izleneceği ise henüz netleştirilmedi. Mevcut yasada Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 60 gün içinde seçime gidiliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.