‘Değişen Sosyal Yapıda Kadın’ Başlıklı Panel Düzenlendi

‘Değişen Sosyal Yapıda Kadın’ Başlıklı Panel Düzenlendi

ABONE OL
08 Mart 2016 17:02
‘Değişen Sosyal Yapıda Kadın’ Başlıklı Panel Düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İnönü Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (İNUKSAM) tarafından “Değişen Sosyal Yapıda Kadın” başlıklı panel düzenlendi.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İNUKSAM Müdürü Prof. Dr. Süheyla Ünal, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. İNUKSAM Müdürü Prof. Dr. Süheyla Ünal’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde, öğretim üyeleri Prof. Dr. Neslihan Durak, Yrd. Doç. Dr. ZennureKöseman ve Yrd. Doç. Dr. Serap Belli birer sunum yaptı.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Süheyla Ünal, artık modernlik sonrası bir çağda yaşanıldığını ifade ederek, “Toplumun değer yargıları, norm ve kuralları, gelenek ve görenekleri bireyin yaşamını düzenleme işlevine sahiptir. Toplumun bireysellikle, yaşla, cinsiyetle ve zamanla ilgili normları hepimizin yaşam tarzı ve sürecini şekillendirdiği için bu normlardaki değişim bireyi ve aileyi de yakından etkilemektedir” dedi.

Bireyin birçok inanç, çoğul gerçekler, yüzlerce dünya görüşü karşısında gerçek ve doğru karşısında güvenini kaybettiğini aktaran Ünal, “Bu kadar bilgi bombardımanı altında içeriğin önemi giderek azalmakta, toplumsal yaşamda özel istekler artmakta ve birçok sosyal ve sanal ağda kısmi birlikler, sanal cemaatler oluşmaktadır. Uzun mesafeli geçici online ilişkiler yüz yüze samimi ilişkilerin yerine geçmektedir. Daha fazla belirsizlik ve daha fazla yönetebilirlik yaşamaktayız. Yalnızlaşma ve yabancılaşma bireyin temel sorunu haline gelmiştir. Anlam ve kimlik birlikte gelişen süreçlerdir. Birey ve toplum birlikte oluşan yapılardır. Bu nedenle aile, birey ve toplum arasındaki sınırlar değiştikçe birey de, aile de, toplum da dönüşmektedir. Kurumlar giderek içeriklerini kaybetmektedir. Dolayısıyla o güvenli aile limanı giderek yok olmaktadır. Artan sorumluluklar nedeniyle kadının da konumu değişmektedir. Aile gelenekleri ve kuralları hızla değişmekte ve geçmişle bağlantıları kopmaktadır. Yaşam döngüsündeki değişiklikler ve geçişler daha sorunlu olmaktadır. Eşitlik yerine farklılıklara saygı ve kadının sahip olduğu olumlu özellikler korunduğu sürece sosyal yaşam süreci içerisinde birlikte sinerjimizi kullanarak büyük işler başarabiliriz. Kadının güzel, güleç ve inceliğine, yüreğinin sesini dinlemesine, başkalarını sevindirmekle sevinmesine, yeni bir yaşamı korumak, kollamak gibi güdülerine, yaşamın sürmesini öncelemesine ve özverili olmasına, şiddet ve savaş dolu dünyada özellikle ihtiyacımız vardır. Bu nedenle kadının bu özelliklerini korumamız ve geliştirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Süheyla Ünal’ın konuşmasından sonra panelistler Prof. Dr. Neslihan Durak, Yrd. Doç. Dr. ZennureKöseman ve Yrd. Doç. Dr. Serap Belli, Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Sosyal Değişim ve Kadın, Sosyo-Psikolojik Bağlamda Yabancılaşan Kadın Kavramı, Tarihi Süreçte Türk Kadını başlıları altında sunum yaptı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.