Doç. Dr. Yakupoğlu: “Dünyada Her On Kişiden Biri Böbrek Hastası”

Doç. Dr. Yakupoğlu: “Dünyada Her On Kişiden Biri Böbrek Hastası”

ABONE OL
10 Mart 2016 18:47
Doç. Dr. Yakupoğlu: “Dünyada Her On Kişiden Biri Böbrek Hastası”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla açılan organ bağışı satandında konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Y. Kamil Yakupoğlu, dünyada her on kişiden birinin böbrek hastası olduğunu söyledi.

“Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla OMÜ Tıp Fakültesi’nde, Tıp Fakültesi Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü tarafından organ bağışı standı açıldı. “Dünya Böbrek Günü” ve organ bağışı konusunda açıklama yapan OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Y. Kamil Yakupoğlu, “Her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü ’Dünya Böbrek Günü’ olarak kutlanıyor. Böbrek hastalıkları ülkemizde önemli bir yer utuyor. Dünyada her on kişiden birinin böbrek hastası olduğu biliniyor. Türk Nefroloji Derneği’nin bir araştırmasına göre ise Türkiye’de her altı kişiden birinde böbrek yetmezliği olduğu biliniyor. Günümüzde böbrek sağlığını korumak için özellikle diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların tedavisini yapmak gerekiyor. Aşırı kilo, tuzlu ve yağlı beslenmeden kaçınmak gerekiyor. Bol su tüketmek gerekiyor. Yılda bir defa yapılacak kan ve idrar tahlilleriyle böbrek sağlığını takip etmekte fayda var” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZI ORGAN BAĞIŞI NOKTASINDA DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

OMÜ Tıp Fakültesi olarak organ bağışı standı açtıklarını söyleyen Doç. Dr. Y. Kamil Yakupoğlu, “Burada organ bağışı konusunda merak edenlere bilgiler veriyoruz. Bu bilgilendirmeler sonucunda eğer kişiler isterlerse organlarını bağışlayabiliyorlar. Tabi bu organ bağışı vasiyet gibi oluyor. Organ bağışı olacağı zaman kişinin ailesinin onayının alınması gerekiyor. Bu noktada organ bağışı noktasında tüm vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.