İzmir Ticaret Borsası 75 Milyar Dolarlık Gıda İthalatından Pay Almak İçin Japonya’da

İzmir Ticaret Borsası 75 Milyar Dolarlık Gıda İthalatından Pay Almak İçin Japonya’da

ABONE OL
09 Mart 2016 15:26
İzmir Ticaret Borsası 75 Milyar Dolarlık Gıda İthalatından Pay Almak İçin Japonya’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Ticaret Borsası, 75 milyar dolarlık gıda ithalatından pay almak için Japonya’da İzmir Ticaret Borsası (İTB) dünyanın en büyük gıda ithalatçılarından biri olan Japonya pazarından daha fazla pay almak için, yönetimden oluşan bir heyetle, bu ülkenin en büyük gıda fuarı olan FOODEX 2016’ya katıldı.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Meclis Başkan Yardımcıları Ömer Gökhan Tuncer, Moiz Hemsi, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Arman, Yönetim Kurulu üyeleri Tayfur Akın, Özhan Şen, İlhan Zincircioğlu, Şeref İyiuyarlar, Genel Sekreter Dr. Erçin Güdücü ve Başkanlık Danışmanı Dilara Sürgü’den oluşan heyet, Japonya’nın en büyük gıda fuarı olan FOODEX 2016’ya katıldı, ziyaret süresince iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek üzere önemli temaslarda bulundu. İlk gün ziyareti kapsamında Türkiye Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç ziyaret edildi. Ziyarette İTB heyetine Tokyo Ticaret Başmüşaviri Musa Demir de eşlik etti. Büyükelçi Ahmet Bülent Meriç, Borsa heyetini Tokyo’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, her biri farklı tarım sektörü temsilcisi Borsa üyeleri ile karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Japonya’da güçlü Türk markalarının bulunmamasının eksiklik olduğunu ifade eden Büyükelçi Meriç, “Japonlar, hediye almayı ve vermeyi seven bir millet. Gıda ürünleri burada çok değerli. Özellikle, incir gibi güçlü olduğumuz ürünlerde bu ülkede büyük potansiyel var. Japonlar ambalajın gösterişli olmasını seviyor. Bu nedenle, iyi tasarlanmış ürünler ve iyi bir tanıtım kampanyası ile bu ülkede güçlü bir yer edinebiliriz” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsasının Türkiye’nin ilk borsası olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Bu yıl 125’inci yaşımızı kutluyoruz. İki bine yakın üyemiz, 109 tarımsal üründe 9 milyar lirayı aşkın işlem hacmimiz var. Türkiye’de pek çok ilke imza atmış önemli bir kurumuz. Bizim temel hedeflerimizden biri, üyelerimizin küresel tarım ticaretindeki payını artırmak. İzmir, bu anlamda potansiyeli çok yüksek bir kent.’’ Görüşmede, Japonya’nın, 75 milyar dolarlık gıda ithalatı ile dünyanın en büyük alıcılarından biri olduğu vurgulandı. Ticaret Başmüşaviri Musa Demir, ülkenin en büyük gıda ithalatçılarının Osaka ve Kobe’de kümelendiği bilgisini paylaştı.

JAPONYA’DAN HEYET İZMİR’E GÖNDERİLECEK

Toplantıda, Tokyo Büyükelçiliğinin, büyük gıda ithalatçılarından oluşan bir Japon heyetini organize edip İzmir Ticaret Borsası ev sahipliğinde İzmir’e göndermesi konusunda çalışmalara başlanması kararlaştırıldı. İzmir Ticaret Borsası heyeti olarak Tokyo’da bulunma nedenlerinin dünyanın en büyük gıda fuarlarından biri olan FOODEX’e katılıp küresel gıda trendlerini görmek ve Borsa üyeleri için olası fırsatları değerlendirmek olduğunu dile getiren Kestelli, ziyaret esnasında İzmir Ticaret Borsası üyelerine yönelik olarak geçen yıl açılışı yapılan elektronik pazaryeri projesi ’E-Commodity Bazaar’ isimli emtia portalı hakkında da bilgi aktardı ve Japon iş dünyasından platforma üyelik konusunda Büyükelçi’den destek talep ederek, ’Bu proje ile başta üyelerimiz olmak üzere sisteme üye olan kişi ve firmaların tarım ve gıda ürünleri ticaretinde alternatif bir pazaryeri oluşturmayı amaçladık. Bugüne kadar pek çok ülke ile işbirliği anlaşması imzaladık. Japonya ile de bu yönde çalışma yaparak iki ülke arasındaki işbirliklerini arttırmayı hedefliyoruz’ diye konuştu. Büyükelçi Meriç ise platformun iki ülke arasındaki ticaretin arttırılmasına yönelik olarak oldukça fayda sağlayacağına inandığını belirterek, konuyla ilgili destek vermekten memnuniyet duyacaklarını belirtti.

ÜLKELERLE TEMAS KURULDU

Ziyaretin sonunda Işınsu Kestelli, Ahmet Bülent Meriç’e günün anısına yöresel ürünlerden oluşan hediye ve Borsa tarihçesi sundu. Hediye takdiminin ardından Borsa heyeti ve Ahmet Bülent Meriç anı fotoğrafında bir araya geldi. Büyükelçilik ziyaretinin ardından İzmir Ticaret Borsası Yönetimi FOODEX 2016 Japonya Gıda Fuarına katıldı. Fuar süresince farklı günlerde katılım sağlanarak İspanya ve Fransa gibi ülkelere E-Commodity Bazaar platformu tanıtılarak olası işbirlikleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, İTB heyeti, fuarda Borsa üyesi kuruluşlar ve Ege İhracatçı Birlikleri standını da ziyaret etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.