(Özel Haber) Dündar, Avrupa’ya İnsanlık Dersi Verecek

(Özel Haber) Dündar, Avrupa’ya İnsanlık Dersi Verecek

ABONE OL
13 Mart 2016 10:53
(Özel Haber) Dündar, Avrupa’ya İnsanlık Dersi Verecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa Belediyeler Birliği ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Suriyeli mültecilerle ilgili Avrupa Konseyi’nde sunum yapacak. Sadece Osmangazi ilçesinde 70 binden fazla Suriyeli’nin yaşadığını hatırlatan Dündar, “Tecrübelerimizi 47 ülkenin temsilcilerine anlatacağız” dedi.

Suriye’de yaşanan iç savaşla birlikte milyonlarca insan evinden olurken, sadece 2015 yılında Uluslararası Göç Örgütü’nün (IMO) yaptığı açıklamaya göre yaklaşık 3 bin kişi Avrupa’ya kaçmak isterken boğularak hayatını kaybetti. Fransa’nın Strasbourg şehrinde düzenlenecek olan Avrupa Konseyi 30. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin (YBYK) bu yılki gündemi ise ‘göç ve göçün uyumu’ olacak. Konuşmacı olarak kongreye davet edilen Bursa Belediyeler Birliği ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Türkiye’nin ve Bursa’nın Suriyeli göçmenlere nasıl kucak açtığını 47 ülke temsilcisine anlatacaklarını söyledi. Ülkelerindeki savaş sebebiyle büyük dram yaşayan Suriyeli göçmenlerin ülkelere getirmiş olduğu sorunların akla geldiğini belirten Dündar, “Tabi ki şu anda bunu en fazla Türkiye yaşıyor. Suriye’deki bu savaş sebebiyle 8 milyona yakın Suriyeli ülkesini terk etti. Bunların büyük bir kısmı Türkiye’dedir. Bizlerinde bu kongrede ana konumuz Suriyeli göçmenler olacak. Suriyeli göçmenlerin burada yaşamış oldukları sorunlar, belediyelerin ve devletin bunlara yapmış olduğu destekler ve kültürlerini yaşayabilmesi için yapılan çalışmalar hakkında neler yaptığımızı anlatacağız. Tabi ki belediyelerin asıl konusu ve Avrupa’nın asıl bakış açısı farklı kültürlerin bir şehirde nasıl yaşam sürdüğüdür. Tabi ki bir ülke adına çok ciddi bir sorun diye bakılabilir. Ama Türkiye’nin 3 milyon Suriyeli’ye nasıl kucak açtığını ve tecrübemizi 47 ülkeden katılım sağlayan temsilcilere aktaracağız. Onları insanlık adına dikkatini bu yöne çekmeye çalışacağız” diye konuştu.

ÇARŞAMBA SEMTİ BURSA’DA KÜÇÜK ŞAM

Osmangazi ilçesinde 70 bine yakın Suriyeli bulunduğuna dikkat çeken Dündar, “Bunların bir kısmı kendi imkanları ile gelerek mahallelerimizde yaşamaya çalışıyor. Bizler bu gelen kişilerin eğitimden sağlığa, barınmadan gıdaya kadar tüm sorunları ile yakından ilgileniyoruz. Önemli olan onların burada üretime katkı sağlaması ve kendi gayretleri ile geçimini temin edebilmesidir. Biz onların Bursa’da yaşamalarına yardımcı oluyoruz. Bazı mahalleler ve semtlerde yoğun olarak Suriyeli vatandaşları görmek mümkün. Suriyeliler genellikle birbirlerini takip ediyor. Çarşamba Mahallesi onlar için barınma ve iş bakımından iyi bir zemin oluşmuş. Şehrin merkezi olması da onlar için büyük bir avantaj. Çünkü burada bir yoğunluk oluşunca kendi ekonomilerini de burada geliştirmeye başladılar. Bakkalından dönercisine, kuyumcusundan kuaförüne kadar birçok dükkan açtılar. Merkez olduğu için sadece kendi çevresine değil, herkese hitap ediyorlar” dedi.

Bursa’da Çarşamba semti adeta küçük bir Şam’a dönüştü. Darmstad Caddesi üzerinde kuyumcu, kontörcü, marketler, restoranları Suriyeliler işletiyor. Burada yaşayan binlerce Suriyeli de kendi insanlarının açtığı iş yerlerinden Arapça konuşma kolaylığıyla alışveriş yapıyor. Altıparmak ve Hocahasan Mahallesi’nin büyük bir bölümünde kiralık evlerde Suriyeli aileler kalıyorlar. Suriyeli aileler, tekstilden gıdaya kadar birçok alanda üretim ve tüketim için ekonomiye katkı sağlıyor.

Başkan Mustafa Dündar da Osmangazi ilçesinde Suriyeli aileler ve çocukların sağlık, eğitim, barınma gibi birçok sorunlarıyla ilgileniyor. Mustafa Dündar, gittiği yerlerde Suriyeli çocuklara Bursaspor forması vermeyi de ihmal etmiyor. Suriyeli aileler ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk halkına yardımseverliği sebebiyle dua ettiklerini dile getiriyorlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.