(Özel Haber) Keçeye Hayat Vererek Dünyaya Tanıtıyor

(Özel Haber) Keçeye Hayat Vererek Dünyaya Tanıtıyor

ABONE OL
12 Mart 2016 19:42
(Özel Haber) Keçeye Hayat Vererek Dünyaya Tanıtıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir çok el sanatında son ustalar sanatlarını sürdürürken, Tireli keçe ustası Arif Cön de, keçeye yeniden hayat vererek, tüm dünyaya tanıtıyor.

Tireli keçe ustası Arif Cön (44), Türk tarihinde önemli bir yer tutan keçeye, özgün tasarımlarıyla tekrar hayat verdi. Teknolojik gelişmelere rağmen hiçbir şekilde taviz vermediği geleneksel organik keçe üretimiyle, birbirinden farklı ürünlerle adını tüm dünyada duyurdu. Keçe sanatını günlük hayata entegre eden Cön, yelek, terlik, şal, anahtarlık, takı eşyaları gibi akla gelmeyecek bir çok ürünü keçe ile buluşturmayı başararak bu alanda üniversitelerle işbirliği yaptı. Keçe ustası, bununla da sınırlı kalmayarak mesleğin devamını da düşünerek öğrencilere bu sanatı öğretti.

GELENEKSEL ÜRETİMİN DIŞINA ÇIKTI

Babadan kalma, ata mesleğini Tire’nin el sanatlarıyla ünlü tarihi Belediye Han Caddesi’ndeki iş yerinde sürdüren başarılı girişimci, yok olmaya yüz tutan keçecilik mesleğini geleneksel üretim kalıplarının dışına çıkararak adeta tekrar zirveye taşıdı. Geleneksel keçe imalatı pazarında büyük daralmalar yaşandığını üniversiteden dönüşünde anladığını ve yeni açılımlar yapma ihtiyacı duyduğunu ifade eden keçe ustası Cön, şunları söyledi: “Atalarımız yıllarca, ‘yazma keçe’ ve ‘kepenek’ üretmişler. Geleneksel üretim kalıplarının dışına çıkmak istedim. Keçeden gelinlik yaptık, tablo yaptık, yani aklınıza ne geliyorsa keçe ile özdeşleştirdik. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Bir Usta Bin Usta” projesi ile burada 16’ya yakın öğrenci yetiştirdik. Bu sayede bu meslek Allah’ın izni ile ölmeyecek. Buradan keçe sanatını öğrenmek isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık.Herhangi bir ücret talep etmiyoruz.Biz zaten burada çalışıyoruz. Sizde gelin bir ucundan tutup başlayın.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.