(Özel Haber) ‘Portakal Kabuğu’ Yüzünden Hayatı Değişti

(Özel Haber) ‘Portakal Kabuğu’ Yüzünden Hayatı Değişti

ABONE OL
08 Mart 2016 18:12
(Özel Haber) ‘Portakal Kabuğu’ Yüzünden Hayatı Değişti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mardin’de 13 yaşında “portakal kabuğu” hikayesi yüzünden evlenen ve 20 yaşında eşini kaybeden 3 çocuk annesi İlhan Güneroğlu, azmi ile dikkat çekiyor. Hayatını çocuklarına adayan ve iğne oyası yaparak, çocuklarını büyüten Güneroğlu, Mardin’in seçilmiş kadını olarak, Cumhurbaşkanlığı külliyesine davet edildi. Güneroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çekinmek istediğini belirterek, bu yüzden telefonunu değiştirdiğini kaydetti.

Mardin’de yaşayan İlhan Güneroğlu’nun (60) hayatı, filmlerde ve kitaplara konu olacak türden. İlkokul diplomasını alıp, heyecanla eve geldiği gün, henüz 13 yaşındayken evlendirilen ve 20 yaşında eşini kaybettikten sonra 3 kızı ile birlikte hayata tutunmaya çalışan Güneroğlu, tüm zorluklara göğüs gerdi. Sabahlara kadar iğne oyası yaparak, çocuklarını büyüten Güneroğlu, hikayesini İHA’ya anlattı. 13 yaşında ilkokul diplomasını alıp, koşarak eve geldiğini belirten Güneroğlu, “Eşimin ailesi beni yolda görüp, istemeye gelmişler. Babam ve annem evlenmeyi isteyip istemediğimi sordular. Ben daha küçüktüm, cevap veremedim. Daha sonra ablam yerdeki portakal kabuğunu alıp, arkasına sakladı. ‘Hangi elimde’ diye sordu. Eğer kabuk çıksa vereceklerdi beni. Bir elini seçtim ve içinden kabuk çıktı. Ablam da bunun üzerine gidip anne ve babama razı olduğumu söyledi. Sonra evlendim” dedi.

“7 YIL EVLİ KALDIM”

Evlendiklerinde eşinin hasta olduğunu ve hastane masraflarını karşılayabilmek için her gün bir altın sattığını anlatan Güneroğlu, “İlaçlarını alıyordum. Sigortası yoktu. Ben de evde iğne oyası, örgü yapıp ona ve eve katkıda bulunuyordum. Ben o zaman küçük yaştaydım, onun hastalığıyla çırpınıyordum. 7 yıl evli kaldım 20 yaşındaydım eşim vefat etti. 3 kızım vardı. Bir kızım 3 aylıktı, bir kızım 1 yaşındaydı. Büyük kızım da yeni okula başlamıştı o dönemde” diye konuştu.

“ÇOK ZORLUK ÇEKTİK”

Maaşı bağlanana kadar büyük zorluklar çektiğini ifade eden Güneroğlu, şunları kaydetti:

“Geceleri hiç uyumuyordum. Çocuklarımı yatırıp, iğne oyası yapıyordum. Zaten erkek kardeşleri yoktu, bakacak kimseleri yoktu. Evimiz kiraydı. Çocuklarımı büyütmek için sabahlara kadar iğne oyası yapıyordum. Kızıma veriyordum kızım götürüp, satıyordu. Ekmek alıyorduk. O zaman sobamızda yakacak kömür yoktu. 1-2 kilo kömürü mazgata koyuyorduk, üstüne yorgan örtüyordum. Çocuklarım üşümesin diye… Altında ısınıyorlardı. Sonra çok şükür maaşımız oldu o da yetmiyordu. Eşimin borçları birikmişti. Bize bakacak kimsemiz yoktu, durumumuz perişandı. O zaman ben çok genç yaştaydım. Başka yerlere de çocuklarımla gidemezdik. Hem annelik hem babalık yaptım onlara. O devirde kimse kızları okula göndermiyordu. Eşimin ailesi de karşıydı kızlarımın okumasına. Ama ben okumalarını istiyordum. Üç kızıma da liseyi çok zor şartlarda okutturdum. O devirde kitapları almak, ihtiyaçları karşılamak çok zordu. Birde onların üstüne laf gelmesin diye kendim onları okula götürüp, getiriyordum. Yine iğne oyası, örgü yapıyordum. Çocuklarım kimseye muhtaç olmasın diye gecem gündüzüm birdi. Kızlarımı büyütüp, okutup evlendirdim. Büyük kızımı hasta bakıcı olarak zorla işe yerleştirdim. Küçük kızımı da KAMER’e gidiyordum orada çalışan arkadaşım vardı, ‘Kızım gelsin burada çalışsın’ dedim. Onu da ben işe yerleştirdim.”

“OKUMANIN YAŞI YOK”

Sosyal Destek Programı çerçevesinde açılan kurslara katıldığını vurgulayan Güneroğlu, “Kursta lider kadın seçilmiştim. Çeyrek altın ödülü aldım. O dönemde yine iğne oyası yapıyordum. Kızlarım evlendi artık tek başıma kaldım. ÇATOM’a gittim bilgisayar sertifikası aldım. SODES’ten de sertifika aldım. Şimdilik ise kadın vakıflarında vakit geçiriyorum. Kiradan kurtulmak için 1+1 ev aldım. Kredi çekip yarısını ödedim. Tapu teslimatında kalan yarısını yine kredi çekip ödeyeceğim. Borçlu olduğum için çalışmak istiyorum. Şimdi ortaokul diplomasını sonra lise diplomasını çıkaracağım. Okumanın yaşı yok” ifadelerinde bulundu.

“CUMHURBAŞKANININ HAYRANIYIM”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Cumhurbaşkanlığı külliyesinde düzenlenen programa Mardin’in seçilmiş kadını olarak çağrıldığını vurgulayan Güneroğlu, şunları söyledi:

“Şimdilik bütün sıkıntılar kenara çekildi ve sevinç başladı. İnşallah Cumhurbaşkanımızı göreceğim. Onun hayranıyım kaç yıldır onunla bir resim çekmek istiyorum. Hatta telefonumu onunla resim çektirmek için değiştirdim. Onun yanına gideceğim için uykum kaçıyor.”

“HACCA GİTMEK TEK DİLEĞİM”

Sorunlarının bittiğini ve tek dileğinin hacca gitmek olduğunu anlatan Güneroğlu, ’’İnşallah Rabbim bana bir yol gösterir de hacca giderim. Artık tek dileğim budur” dedi. Güneroğlu, kadınlara, “Bütün kadınlar güçlüdür, bütün kadınlar çiçektir. Her kadının çalışmaya ihtiyacı vardır. Kadınların güçlendirilmesi lazım. Bütün bayanlara tavsiye ediyorum, dışarıdan okuyabilirler, çocuklarını bakabilirler, mutlu günler yaşayabilirler. Bu onların elinde” mesajı da verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.