11. Türk Arap Ekonomi Forumu dün İstanbul’da gerçekleşti. Körfez ülkelerinden gelen Arap yatırımcılar Türkiye’de yatırım yapmak ve yatırımlarını genişletmek için foruma katılırken, Türk ortakları ile de görüş alışverişinde bulundu.
11 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak gelen Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz ile Türkiye’ye gelen Suudi işadamları, Kral ile birlikte ülkelerine dönmedi. Suudiler, 1 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yapmak için anlaşma aşamasında olduğu, diğer bir petrol şirketi de 300 milyon dolarlık petrokimya ürünleri ithalat ve ihracatı için anlaşma imzaladığı belirtildi. İş görüşmelerini devam ettiren ve anlaşmlara da imza atan Suudi işadamları iki ülkenin geldiği noktanın ticari yönden daha ileriye gideceğini söyledi.
TİCARET DAHA İYİ OLACAK
Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) resmi desteğinde, Borsa İstanbul ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı iş birliğiyle Al-Iktissad Wal-Aamal Group tarafından düzenlenen 11. Türk Arap Ekonomi Forumu’nda Suudi yatırımcılar başta olmak üzere Katar ve Körfez ülkelerinden farklı alanlarda iş yapan yatırımcılar ve üst düzey şirket yöneticileri katıldı. Forum’da Türkiye’nin Arap ülkeleri ile son yıllarda geliştirdiği ekonmik ve siyasi ilişkilerinin sonucu gözüküyordu.
TERCİHİMİZ OLDUKÇA AÇIK
Katar, Dubai, Suudi Arabistan’dan gelen işadamları, Türk Arap Forumu’nda networklerini geliştiriken, biz de yatırımcıların Türkiye’de yatırımlarını, planlarını ve uzun dönem beklentilerini konuştuk.
Dubai merkezli Suudi şirketi Baka Holding’in Başkanı Mansour Al Othaimin, Arap yatırımcının Türkiye’yi tercih etmesinin oldukça açık olduğunu kaydederek Türkiye’nin siysi liderliği sayesinde bir istikrar adaası olduğunu ve bunu Arap yatıırmcılarının gördüğünü söyledi. Farklı fırsatları takip ettiklerini belirten. Othaimin, İstanbul ve Bodrum’da gayrimenkul geliştirme projelerine odaklandıklarını belirtek Bodrum marina bölgesinde otel ve villa yapımı üzerine anlaşma aşamasaında olduklarını bunu İstanbul’daki gayrinemul geliştirme projeleri oduğunu söyledi. Bodrum’un en büyük konut ve otel geliştirme projesine imza atacaklarını kaydeden Othaimin, Türkiye yapacakları toplam yatırım miktarının da 1 milyar dolardan az olmayacağının altını çizdi. İstanbul’da kentsel dönüşüm gelişimini yakından izlediklerini de kaydeden Othaimin “Burası bizim için oldun bir pazar. Burada uzun dönem yatırımlarımızolcak. Körfez ülkeleri eskiden Suriye ve Lübnan’a giderdi. Ancak bu artık değişti. Bu ülkelerde yaşanan sorunları gören Körfez kndilerine en uygun yatırım ülkesini buldu” diye konuştu. Suudi Merkezli petrol ve yan ürünleri şirketi üst yöneticisi Dr Mohammed Khanfar ise Salı günü 300 milyon dolarlık bir anlaşmayı İzmir merkezli bir şirketle anlaşma yaptıkalrını söyledi. escort bayan
BATIYA AÇILAN KAPIMIZ
Khanfar, yaklaşık 2 haftadır Türkiye’de olduğunu ve Suudi Kralı ile yaptıkları gezi sonrası burada kalarak bu anlaşmayı tamamladıklarını söyleyerek “Mersin bölgesi’nde de bir petrol ürünleri ile depo kuracaklarını” söyledi. Sarh Attaqnia Construction şirketinin CEO’su Ahmet Al-Saleem de Türkiye’nin kendileri için Batı’ya açılan kapı olduğunu Türkiye ve Körfezli işadamlarının ticari ilişkilerinin kazan kazan durumuna iyi bir örnek olduğuna vurgu yaptı.
Baka Holding Başkanı Mansour Al Othaimin, Türkiye’nin kendilerine fırsatlar sunduğunu söyledi.
TÜRKİYE İLE STA YAPALIM
11. Türk Arap Ekonomi Formu’na katılan Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al Thani, iki ülke ekonomisini uluslararası düzeyde karşılaşacağı zorluklarla mücadele edebilecek hale getirmenin önemine değinerek “Türkiye ile Arap ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmaları yapılmalıdır. Biz, bu tartışmaların yapılacağı ilk toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyarız” dedi. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin tarihin derinliklerine uzandığını belirterek, bu ilişkilerin her alanda güçlü olduğunu, bu sayede ekonomi ve ticaret gibi pek çok sektör ve alanda iş birliği yapıldığını söyledi. Al Thani “Türk şirketleri Katar’ın gelişmesinde muazzam rol oynamaktadır. Çok sayıda köprü, bina inşa ettiler. Bugün Katar’daki 240 şirket Türkiye ile iş biriliği halinde. 26 Türk şirketi Katar’da iş yapıyor” diye konuştu.
VİZELERİ DE KALDIRALIM
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise Türkiye ile Arap ülkelerinin ‘birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır’ anlayışıyla ortak hareket etmeleri gerektiğini söyledi. El birliğiyle özel sektörü güçlendirmeleri gerektiğini dile getiren Kopuz, Türkiye’nin toplam dış ticaretinin sadece yüzde 8’ini Arap Ligi ile yaptığı bilgisini verdi. Kopuz “Arap Ligi toplam ticaretinin sadece yüzde 1’ini Türkiye ile yapıyor. Birbirimizle iş yapmıyoruz. Potansiyeli göz önünde bulundurursak bu rakamlar denizde su damlası. Bir Arap atasözü hatırlatacağım; Tek el ile alkış tutulmaz. Biz şu anda tek el ile alkış yapmaya çalışıyoruz. Artık iki elimizi kullanmanın vakti gelmiştir. Ben sizde bu enerjiyi görüyorum” dedi. Kopuz ayrıca Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticaretin artması için serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ve vizelerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.
100 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ TÜRKİYE ÜZERİNDEN TAŞINACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, uzun vadede yaklaşık 100 milyar metreküp doğalgazın Türkiye üzerinden taşınacağının tahmin edildiğini söyledi. Forumda elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının rolünün gittikçe arttığına işaret eden Alaboyun, bu gelişmelere bakıldığında ülkeler arası enerji ilişkilerinde ‘iş birliği’ kelimesinin kilit bir kelime olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Alaboyun, enerji arz güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan faktörlerden birisinin de kaynak ve güzergah çeşitliliği olduğunu ifade etti. “Arap dünyasıyla önemli projelere imza atmamıza rağmen Arap kardeşlerimizle yapacak daha çok işimiz bulunuyor” diyen Alaboyun “Arap bölgesinden büyük ölçekli yatırımlar kabul etmeye hazırız. Bunun yanı sıra iş birliğini üçüncü ülkelere de taşıyabiliriz” dedi.
EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZE YANSIYACAK
Suudi Arabistan Ticaret Odaları Konsey Başkanı Dr. Abdul Rahman Abdullah Al-Zamil de forumda konuşma yaptı. Ülkesinin Türk girişimciler ve iş adamları için önemli bir pazar olduğunu belirterek, ülkesi ile Türkiye arasında son derece önemli bağlar oluştuğunu söyledi. Zamil, bunların etkisinin kısa zamanda ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere yansıyacağını söyledi.
TÜRKİYE’NİN DİJİTAL ORTAĞIYIZ
11. Türk Arap Ekonomi Forumu’na katılan Türk Telekom CEO’su Rami Aslan bilgi ve iletişim teknolojileri harcamalarının milli gelirdeki payının 2023’te 160 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü belirterek, “Bu artışın en büyük destekçisi ise Türkiye’nin dijital ortağı Türk Telekom olacaktır” dedi. Halka arzdan bu yana Türk Telekom’a yatırım yapan yabancı yatırımcıların payının yüzde 55’ten yüzde 74’e yükseldiğini dile getiren Aslan “Bu durum hem Türk Telekom hem de Türkiye’ye olan güvenin en büyük göstergesi oldu.” ifadelerini kullandı. Aslan ayrıca Türk Telekom’un stratejik vizyonunun Türkiye ile sınırlı kalmadığını, tüm bölgeyi kapsadığını da ifade etti.
Yorum Kapalı.