Uzmanlardan “Doğurganlık Aşısı” Uyarısı

Uzmanlardan “Doğurganlık Aşısı” Uyarısı

ABONE OL
09 Mart 2016 14:27
Uzmanlardan “Doğurganlık Aşısı” Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, tüp bebek tedavisinde yeni bir buluş olarak tanıtılan doğurganlık aşısının bilimsellikten uzak olduğunu açıkladı.

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, doğurganlık aşısı olarak sunulan yöntemin, gebe kalamayan hastaların umudunu sömüren yeni bir yöntem olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uncu, “Altında yeterli bilimsel araştırması ve güvenilir verisi bulunmayan bir yöntemi son derece önemli bir buluş gibi sunmak insanların umudunu çalmaktır. Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda göreve davet ediyoruz” dedi.

2003 yılından bu yana faal olan Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği olarak tüp bebek uygulamalarını yakından takip ettiklerini söyleyen Uncu, tüp bebek tedavisinde başarı oranının çok yavaş yükseldiğini ve gebelik elde etme oranının artması için arayışların devam ettiğini belirtti. Uncu, “Yeni bir şey, tüp bebekte başarı oranını artıran bir şeymiş gibi halkımıza sunulacaksa, uygulamaya sokulacaksa, elde çok güçlü bilimsel delillerin olması ve bu bilimsel çalışmaların tamamlanmış olması gerekiyor. Bu dünyanın her yerinde böyledir” dedi.

Doğurganlık aşısı ve mikroçip diye sunulan uygulamaların yeni bir gelişmeymiş gibi ilan edilmesini doğru bulmadıklarını söyleyen Prof. Dr. Gürkan Uncu, “Bu iki açıklama, tüp bebek tedavisi gören ve başarısız olan umut arayan insanları ciddi şekilde heyecanlandırdı. Uzmanlara siz bu yöntemleri uyguluyor musunuz diye sorular gelmeye başladı. Son derece zayıf ve güvenilirliği düşük bir çalışma. Bilimsel gözle değerlendirildiğinde çok güçsüz denecek bir uygulama. Doğurganlık aşısı adıyla halkımıza sunulan bu çalışmanın ayrıntılı incelendiğinde öyle etkili olmadığını görüyoruz. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği olarak böyle bir açıklama yapmayı kamu yararına vicdani bir sorumluluk olarak görüyoruz” diye konuştu.

Uncu, tüp bebek uygulamalarında başarı oranını arttırdığı iddia edilen yöntemin aşı adıyla sunulmasının da yanlış olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum bilinen aşı kavramının dışında bir şey. Halkımızın yaygın olarak bildiği aşı, tesiri azaltılmış mikropların vücuda çok düşük dozda verilip ona karşı güçlü bir maddenin gelişmesini sağlamaktır. Ama burada böyle bir şey yok. Mikroçip uygulamasının ise sadece laboratuar çalışmaları var, klinik çalışmaları yok. Burada umut sömürüsü var, çünkü insanlar tüp bebek başarısızlıkları sebebiyle ciddi bir arayış içinde. Böyle bir durumda birileri ‘doğurganlık aşısı buldum ve bu tüp bebek başarısını artırıyor’ diye ortaya çıkınca insanlar inanıyor” dedi.

AİLELERE UYARI

Tüp bebek düşünen ailelere ikazda bulunan Prof. Dr. Gürkan Uncu, “Bu işle uğraşan dernekler var. Dolayısıyla tüp bebek uygulamasının yeni bir teknikle başarı şansının arttığını ifade eden haberlere itibar etmeyin. Sağlık Bakanlığı’nın bu anlamda bir komitesi vardır ve gereğinin yapılacağına inanıyorum” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.