Baş ağrıları genellikle aşırı stres ve uykusuzluk gibi yaşam alışkanlıklarından dolayı oluşsa da bazen baş ağrısı anevrizma, beyin kanaması, menenjit gibi ölümcül hastalıkların belirtisi olabiliyor. Hastalık belirtileri arasında en sık görülen baş ağrısıdır.Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre hastaneye başvuran hastaların 2/3’ünün baş ağrısı mevcut ve bunlardan 1/3’ü sadece baş ağrısı şikayeti için hekime başvuruyor. Baş ağrısı yaşam kalitesini düşüren sıkıntılı bir problemdir.Baş ağrılarının en büyük kısmını gerilim tipi baş ağrısı veya migren gibi kronik/epizodik (aralıklı) baş ağrıları oluşturur. Stres tipi baş ağrıları genellikle ense kasları, boyun, vebaşın arka kısmından yukarı yükselip alında düğümlenen ve şakakları sıkan ağrılardır. Bu nedenle boyun fıtığı ağrısı, ya da hipertansiyon ağrısı ile çok karıştırılabilir.
Baş ağrısının altında bazen beynin ya da vücudun başka bölgelerine ait hastalıklar yatar. Bu baş ağrılarına ikincil (sekonder) baş ağrısı denir. Mesela kansızlık, guatr,uyku apne sendromu,romatizmal hastalıklar,enfeksiyonlar, kazalar, kanamalar, tümörler veya ilaç yan etkileri sayılabilir. Migren, gerilim tipi baş ağrısı veya küme tipi baş ağrısıgibi altında başka bir hastalık yatmayan ağrılara ise birincil (primer) baş ağrıları denir. Baş ağrısı aniden ortaya çıkmışsa, şiddetli ve patlayıcı tarzdaysa ve eforla artıyorsa (egzersiz sonrası, cinsel aktivite sırasında, ıkınma gibi…), anevrizma kanaması olabiliyor.Bu tarz baş ağrıları tek başına kalmaz, yanına mutlaka fışkırır tarzda kusma eklenir. İlerleyen durumlarda kol bacakta felçler, uyuşmalar, karıncalanmalar, hatta nöbet eklenebilir.
Nöbetler ya tüm vücutta kasılma şeklinde ya da bir kol yada bacakta sıçrama şeklinde olabilir.Bu tip başağrısında acil servise başvurmanız yaşamsal önem taşır.
Ağrı başın hep aynı bölgesinde seyrediyor ise zaman zaman bayılma ve kişilik değişiklikleri eşlik ediyorsa nedeni beyin içindeki bir tümör veya arteriovenöz malfarmasyon gibi bir kitle olabiliyor. Bu durumda tanının konulabilmesi için mutlaka beyin görüntüleme ve EEG çekimi yapılması gerekiyor.
Ağrıya yüksek ateş eşlik ediyorsa zeminde sinüzit,orta kulak yolu iltihabı ya da menenjit gibi mikrobik bir hastalık yatıyor olabilir.Eğer ensede sertlikte söz konusu ise menenjit yüksek ihtimallidir.Bu durumda da vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir. Genellikle yaygın olan,ilaçla kolay geçmeyen ve gece uykudan uyanmaya neden olan baş ağrıları korkulması gereken baş ağrılarıdır.Ödem,kanama,tümör,kist,su toplaması,enfeksiyon kendini böyle belli edebilir.Baş ağrısı yakınmasında yapılacak olan detaylı tetkikler yaşamsal öneme sahiptir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.