Öz-Gıda İş Sendikası’nın kurmayları, mevsimlik işçileri mağdur eden 5620 sayılı yasanın değiştirilmesi için başlattıkları mücadeleyi sürdürüyor.
Çaykur, Orman İşletmeleri, Devlet Demir Yolları, Karayolları ve tarımda çalışan yaklaşık 30 bin mevsimlik işçiyi yakından ilgilendiren 5620 sayılı yasa ile ilgili Öz-Gıda İş Sendikası’nın, yasanın değiştirilmesine yönelik başlattığı mücadele sürüyor.
Türkiye’de çeşitli kurumlarda çalışan mevsimlik işçiler 5620 sayılı yasa dolayısıyla 179 günün altında çalıştıkları için hem çalıştıkları kurumda kadro alamıyor hem de 5620 sayılı yasaya tabi 25 yaşında çalışmaya başlayan bir işçi emeklilik gün sayısı olan 7 bin 200 günü doldurabilmek için 62 yıl boyunca çalışmak zorunda kalıyor. Yasaya tabi olan bir işçi 25 yaşında çalışmaya başlaması halinde 88 yaşlarında emekli olabiliyor.
Mevsimlik işçileri mağdur eden yaşanın değiştirilmesi için Çaykur’da örgütlü Öz-Gıda İş Sendikası yine Orman İşletmeleri’nde örgütlü olan Öz-Orman İş Sendikası ile başlattığı mücadeleyi aralıksız sürdürüyor.
Konuyla ilgili olarak Öz-Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahit, Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu ve Doğu Karadeniz Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ temaslarını sürdürüyor. Son olarak konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı HAK-İŞ 8 Mart Kadın Dayanışması Toplantısında gündeme getirilerek konuyla ilgili Erdoğan’dan yardım istendi.
Öte yandan, Öz-Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yarımcısı Tevfik Hançeroğlu ve Doğu Karadeniz Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ konuyla ilgili siyasi ziyaretleri kapsamında AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi’yi ziyaret ederek, dosya takdim ettiler.
“HAKKIMIZI YASALAR ÇERÇEVESİNDE ARIYORUZ”
Burada Revi’ye çalışmaları hakkında bilgi veren Öz-Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Hançeroğlu, sokaklarda “Katil Devlet” şeklinde sloganlar atarak hak arayanlardan olmadıklarının altını çizip, “Biz onlardan olmayacağız. Biz her zaman yapıcı ve hukuktan yana olacağız. Haklı olduğumuzu ikna ederek anlatacağız. Bir kez gelip konuşacağız, olmazsa yine konuşacağız, yine konuşacağız. Haklılığımızı anlatmak için konuşmaktan ve anlatmaktan sıkılmayacağız. Biç çözümü masada arayanlardanız” dedi.
Hançeroğlu, 5620 sayılı yasanın kaldırılmasındaki başlıca gayelerinin, mevsimlik işçilerin evlerine birkaç ekmek daha fazla götürebilmesi için olduğunu vurgulayarak, “Bu yasa ile bugünkü şartlarda işe giren bir mevsimlik işçi 7 bin 200 günü doldurup emekli olabilmek için 88 yaşına kadar çalışmak zorunda. Örgütlü olduğumuz Çaykur’da mevsimlik bir işçi yıl içerisinde en fazla 4 ay çalıştırılıyor. Bu nedenle yıl içerisinde 179 günden fazla çalışamıyor. 179 günün üzerinde çalıştırılmadıkları için kadro alamıyorlar. Orman işçileri ve diğer kurumdaki yaklaşık 30 bin mevsimlik işçi aynı mağduriyeti yaşamakta. Bu nedenle yasanın kaldırılmasını veya değiştirilerek 4 ay çalışan mevsimlik işçilerin de kadroya geçebilecek statüye alınmasını istiyoruz” dedi.
AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, kendisine takdim edilen dosyayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya ulaştırmak üzere teslim aldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.