Yaptığı eserlerle adından sıkça söz ettiren Ressam Seydi Murat Koç, “Vertigo ve Yerçekimi” sergisiyle Galeri KHAS’ta sevenleriyle buluştu.
Küratörlüğünü Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği, Ressam Seydi Murat Koç’un ’Vertigo ve Yerçekimi’ sergisi sevenleri ile buluştu.
Kadir Has Üniversitesi bünyesinde bulunan çağdaş sanat merkezi Galeri KHAS’ta gerçekleştirilen sergi 4 Mart-4 Haziran 2016 tarihleri arasında görülebilecek.
Eserlerinde anlatılmak isteneni gerçeküstü bir duyguyla bizlere aktaran sanatçı, yerinden edilmiş figürlerle her şeyin bir merkeze döneceğini, yazgının kaçınılmazlığını anlatıyor. Seydi Murat Koç sergi alanının modern mimarisi ile eserlerindeki antikite imgelerini de bir araya getirip yapı bozumu yaratmayı başarmış.
“RESİMLERİMDE YERÇEKİMİNİN ETKİSİ VAR”
Resimlerinde kendisinin de sonradan fark ettiği yerçekiminin etkilerinin olduğunu belirten Seydi Murat Koç, “’Vertigo ve Yerçekimi’ sergisi Hasan Bülent Hocamızla beraber oluşturduğumuz bir proje. Bir yıl önce temellerini atmaya başladığımız bu seçkide son dönemimi kapsayan işler var. Burası gerçekten mükemmel bir mekân. Burada tezatlık oluşturmak istedim. Eserlerimde bulunan antikiteden işler ile buranın modern mimarisini bir araya getirerek bir yapı bozumu yarattım. Hasan Bülent Hocamız eserlerimi incelediğinde onda uyanan duygunun bir yer çekimi olduğunu belirtti. Ben de bu konuşmadan sonra yer çekimi ile ilişkim olduğunun farkına vardım. Bunun psikolojik bir şey olduğunu anladım. Çünkü sanatçı farkında olmasa da içinde bulunduğu durumu ve yaşadıklarını eserlerine yansıtıyor. Bu sebeple bazen bir dış göze ihtiyaç duyuyoruz. ’Vertigo ve Yerçekimi Sergisi’ de buna işaret ediyor” diye konuştu.
ÇAĞDAŞ SANAT VE ANTİKİTENİN BİRLEŞİMİ
’Vertigo ve Yerçekimi’ isminin nasıl oluştuğunu anlatan serginin küratörü ve Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ise, “Seydi Murat öteden beri izlediğim bir sanatçıdır. Yaptığı resimlerin hepsinde ortak bir problematik gördüm. Nitekim bu serginin adını da o yüzden ’Vertigo ve Yer Çekimi’ koyduk. Vertigo baş dönmesi demek. Seydi Murat’ın ilk günden beri bütün resimlerinde yerle ilgili bir problem var. Yani uçmaya, sıçramaya, yerden kopmaya, yere konmaya çalışan bir takım nesne ve kişilerin resimlerini yapıyor. Düşündüm ve onun baş dönmesi dediği meseleye ben yer çekimini ilave ettim. Yer çekimi merkez demektir, yere basmak demektir. Bu beni topoz kavramıyla yani yer kavramıyla ilişkilendirdi. Bunun 21. yüzyılda önemli bir kavram olduğu kanısındayım. Ben 21. yüzyılda böyle bir resmin o problematikler etrafında ne ifade ettiğini sorgulamaya çalıştım. Bir diğer şey bu resimlerin hepsinde antikiteden gelen bir şey var. Bu beni çok ilgilendiriyor. Ben çağdaş sanatın dünyanın boşluğuna atılmış, kendiliğinden oluşmuş bir şey olmadığını düşünüyorum. Bunun mutlaka bir kökü olmalı. Burada metaforik imgeler olarak antikite figürleri yer alıyor. Eserlerinde Apollonlar, Zeuslar, Hadesler, Afroditler var. Onların çağdaş dünyada ortaya konmuş ve mimari kökeni olan bir takım görüntülerle bütünleştirilmesinin de yine üstünde durulması gereken bir sorunsal olduğu kanısındaydım. Bunu çok önemsiyorum. Bu yerçekimi kavramını bu yapıtların bizim merkezimiz olan antikiteye bir gönderme ifade ettiğini vurgulamak üzere sergiye ad olarak bunu seçtim” ifadelerini kullandı.
ESERLERDE DEVAMLILIK OLMALI
Seydi Murat’ın resimlerinde sanatçının iç dünyasından çıkma imgelere rastlandığını ifade eden Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, “Seydi Murat’ın resimleri bütün olarak bakıldığında birinin içinden çıkmış olan imgelere dayanıyor. Dolayısıyla bunun bir sürekliliği var. Bizim çağdaş sanatçılarımızda bu pek görülen bir durum değil. Bizde sanatçılar her yaptığı resimde kendi yaptığı tarihini yeniden kurmak ve yeniden başlatmak kaygısında. Bence birbirini bütünleyen imgelerle türetilmiş olan resimsel söylem sanatçının hem kişisel tarihi açısından hem de sorunsallarını yerleştirebilmesi bakımından daha önemli. Sanatçımızın bu sergisi bence bugüne kadar yapmış olduğu bütün serilerinin bir toplamı gibi. Bu da beni özel olarak bir sanatçıyla kurduğum ilişki bakımından ilgilendiren bir durumdu” dedi.
“ÜNİVERSİTELER KÜLTÜR VE SANATA DESTEK OLMALI”
Serginin üniversitelerine bünyesinde bulunan Galeri KHAS’ta gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu anlatan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın da, “Bu serginin üniversitemizde açılmasından mutluluk duyuyorum. Üniversitelerin pek çok faaliyetlerinin yanı sıra kültüre ve sanata da mutlaka destek olmaları gerektiğine inanıyoruz. Kadir Has Üniversitesi olarak biz geçmişten beri buna destek oluyoruz. Bu galeri de çabamızın son ürünüdür” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.