8 Mart’ta Gündoğdu Meydanında Yas Vardı

8 Mart’ta Gündoğdu Meydanında Yas Vardı

ABONE OL
08 Mart 2016 18:00
8 Mart’ta Gündoğdu Meydanında Yas Vardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son bir yılda cinayete kurban giden 315 kadın, İzmir Gündoğdu meydanında düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde anıldı. İzmirli kadınlar öldürülen kız kardeşlerinin yasını denize attıkları karanfille dile getirdi. Foça Belediyesinde ise Başkan Gökhan Demirağ, belediye çalışanı kadınlara tek tek çiçek verdi

İzmir’in kalbi Konak, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Konak Belediyesince düzenlenen etkinlik kapsamında genç yaşlı, çalışan çalışmayan, anne olan olmayan yüzlerce kadın Alsancak Gündoğu meydanında buluşarak özgürlük, eşitlik ve

emek uğruna öldürülen ya da erkek terörüne kurban edilen hemcinslerini andı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da yer aldığı etkinlikte mor fular ve ellerindeki kırmızı karanfille hayatın her alanında olduğu gibi Gündoğdu meydanına renk katan kadınlar, öldürülen kız kardeşleri için denize siyah çelenk bıraktı.

KADIN YAZARLARDAN 8 MART BİLDİRİSİ

Gündoğdu meydanındaki anma etkinliğine katılan kadınlar ellerinde son bir yıl içinde cinayete kurban giden kadınların isimlerinin yanı sıra ‘Kadınları değil, cinayetleri önleyin’, ‘Öldüren sevgi istemiyoruz’, ‘Eşitlik yoksa adalet yok’ yazılı döviz taşıdı.

Kadın Yazarlar Derneği İzmir Sözcüsü Sevim Korkmaz Dinç’in kaleme aldığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Bildirisi okundu. Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ilk kez 1921 yılında ‘Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başlandığının vurgulandığı bildiride, “Bugün 8 Mart… Kadınların uğradıkları tecavüze, ölümlere, işsizliğe, esnek çalışmaya, kızların küçük yaşlarda evlendirilmesine, savaşa karşı mücadele etme günü. Bugün 8 Mart… Önümüzde ’barış’ isteğimizi daha gür seslendirme görevi duruyor. Erkek ve devlet şiddetine, kadın ölümlerine, eşitsizliklere bir kez daha ‘hayır’ diyoruz. İsyanımızı bir kez daha haykırıyoruz. İnadına isyan, inadına özgürlük. Yaşasın barış, yaşasın aşk ve özgürlük, yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ifadeleri yer aldı.

KADIN CİNAYETLERİ ARTIK DURSUN

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Konak Belediyesi olarak geçen yıl aynı alanda kadın cinayetlerine dikkat çekmek için ‘Geleceğimizi örüyoruz’ sloganıyla bir anıt duvar ördüklerini hatırlatarak “2008 yılından 2015 yılına kadar cinayetlere kurban giden bin 169 kadının adını bu duvara asmıştık. Ne yazık ki bir yıl içinde 315 kadını daha kaybettik. Bu gün 8 Mart’ta bir kadın daha öldürüldü. Kadın cinayetlerine ‘dur’ diyoruz. 8 Martları şenlikle anacağımız günler gelsin istiyoruz” dedi.

ÖLDÜRÜLEN 315 CAN ANILDI

Konuşmaların ardından Ocak 2015’ten 8 Mart 2016 tarihine kadar geçen sürede cinayetlere kurban giden 315 kadın için anma töreni yapıldı. Kadına yönelik şiddetin en acı belgesi olan öldürülen kadınların isimleri alandaki anıt kütüğe çakıldı. Cinayete kurban giden kadınların isimleriyle dolan kütük, kadına yönelik şiddetin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Anma töreni yitip giden canların anısını Ege’nin sularında

ölümsüzlüğe taşımak adına denize çelenk bırakılmasıyla son buldu.

BAŞKAN DEMİRAĞ’DAN KUTLAMA

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla belediye bünyesinde çalışan kadınların gününü kutladı. Başkan Demirağ, kadın personeli karanfil ve hediye ile kutlayarak, işlerinde başarılar diledi. Foça Belediyesinde bulunan servisleri tek tek dolaşan Gökhan Demirağ, daha sonra kadın vatandaşların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.