Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Doğu Karadeniz’e yılda 2 bin 500 milimetre yağış düşerken, Karaman’a 250 milimetre düşüyor. Doğu Karadeniz’in o kadar su ihtiyacı yok. Öbür taraftan Karaman’ın sulama ihtiyacı var. Bu bakımdan bölgeler arasında yağışlarda büyük bir dengesizlik var. Aslolan bunu yönetmek, suyumuzu çok iyi yönetmemiz gerekiyor” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Türkiye’nin Yeraltı Suyu Yönetimi Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi’nin açılış toplantısına katıldı. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, ’su varsa hayat vardır’ ifadelerini kullanarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak sloganlarının “su ve orman varsa hayat var demektir” olduğunu söyledi.
Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, Türkiye’nin kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu kaydederek problemin su miktarından kaynaklanmadığını, bölgelere eşit derecede yağışın düşmemesinden kaynaklandığını vurguladı.
Eroğlu, “Doğu Karadeniz’e yılda 2 bin 500 milimetre yağış düşerken, Karaman’a 250 milimetre düşüyor. Doğu Karadeniz’in o kadar su ihtiyacı yok, sulama yok. Öbür taraftan Karaman’ın sulama ihtiyacı var. Bu bakımdan bölgeler arasında yağışlarda büyük bir dengesizlik var. Aslolan bunu yönetmek, suyumuzu çok iyi yönetmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Yeraltı suyunun yönetim kapasitesinin arttırılmasının önemine değinen Bakan Eroğlu, “Bölgelere göre yeraltı suyu çok değişiyor ve kullanımı da çok değişiyor. Konya Havzasında beslenme az ve suyun kullanılması çok fazla. Dolayısıyla yeraltı su seviyesi sürekli düşüyor. Gerekse Ergene Havzası’nda, burada da sanayide suyun kullanılmasından dolayı çok büyük bir düşüm var. Biz bu konuda bir düzenleme yaparak iki havzada ölçüm sistemi kurulması şartı getirdik. Bununla ilgili sanayicilerimiz de ölçüm sistemi kurmaya başladı. Bu sistemin şu faydası oldu, özellikle Ergene’de artık su bedava şeklinde istediği gibi su kullanamıyor, suyu ona göre az kullanıyor, gerekirse geri kazandırıyor” diye konuştu.
Akdeniz’e boşa akan suların önlenmesine yönelik projeler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Eroğlu, “Akdeniz’e boş akan suların önüne barajlar yaptık ve bunu 17 bin 34 metre uzunluğunda dev bir tünelle bu suları Konya Ovası’na naklettik. Buradan da 414 milyon metreküp su Konya Ovası’na akıyor. Yeraltı sularını özellikle beslemek gerekiyor, aşırı çekimi önlemek gerekiyor. Bunun için yaptığımız birinci şey başka havzalardan su nakletmek” ifadesini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.