Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, ara malı ithalatını azaltmak üzere Uçtan Uca Yerlileşme Programı ilan edeceklerini açıkladı. Bakan Varank, sunumunda yerli otomobilin prototipinin 2019 yılında üretileceğini söyledi.İlişkili Haberler
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığın bütçe görüşmelerinde konuştu.
Yerlileşme programı ile amaçlarının, “orta ve yüksek teknoloji üretimi olduğunu” söyledi. Varank, 9 ayda 4 bin 730 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini açıkladı. “Böylece, 117 milyar liralık sabit yatırımla 205 bin kişinin istihdamı planlanıyor” ifadesini kullandı.
Bakan Varank özetle şunları söyledi;
“Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye 190 ülke arasında 17 sıralık bir sıçrama gösterek 43’üncü sıraya yükseldi.
LPG sayaçları, tartı aletleri, taksimetreler, takograf cihazları ve hazır ambalajlı ürünler başta olmak üzere denetim ve muayene faaliyetlerimizi hassasiyetle sürdürüyoruz. 2018’in ilk 9 ayında 554 bin ürünü denetledik.
8 kritik teknoloji alanında 29 kritik ürün belirledik. Yapay zekânın da içinde bulunduğu kilit teknolojilerde Ar-Ge ve yenilik destekleri vermeye devam edeceğiz.
Gerçek Zamanlı İşletim Sistemini (GİS) yüzde 100 milli imkânlarla geliştirdik ve Milli Muharip Uçak Projesinde kullanmak üzere ilk alt sözleşmeyi imzaladık. Böylece, ülkemizde ilk defa entegre modüler aviyonik altyapıyı geliştireceğiz.
BIOSIM projesiyle baş ve boyun kanserlerine yönelik Türkiye’nin ilk antikor-tabanlı biyobenzer ilacı geliştirilmiş olup, preklinik ve klinik çalışmalardan sonra ticarileştirilecektir.
Yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabilen İMECE Uydusu’nun geliştirilmesine Ocak 2017’de başlandı. Uydunun 2020’de uzaya fırlatılmaya hazır hale gelmesi planlanıyor.
Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 2021’de faaliyete geçmeye hazır hale gelecek.”
“TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİNİN İLK PROTOTİPİ, 2019’DA ÜRETİLECEK”
Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve özel sektörün 5 büyük firmasıyla kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, “Sektörde uluslararası deneyime sahip bir CEO görevlendirildi, oluşturulan uzman kadro her geçen gün büyüyor. Girişim grubu 2019 sonunda ilk prototipi üretmeyi hedefliyor. Türkiye’nin Otomobili Projesi, Türk sanayisinin dönüşümü ve teknolojik atılımında önemli bir eşik olacak. Bu projeyi elektrikli ve sürücüsüz araç teknolojileri ve yazılımlarının milli kaynaklarla geliştirilmesi açısından bir fırsat olarak görüyoruz. Otomotiv sektörünün akıllı mobilite çözümlerine evrilmesiyle ortaya çıkan fırsat penceresinden mutlaka yararlanacak, ekosistemimizi bu yönde güçlendireceğiz.” ifadesini kullandı.
VİDEO: BAKAN MUSTAFA VARANK DA KEMİK İLİĞİ DONÖRÜ OLDU #HikayemeCanVer
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.