Türk Konseyi üyesi ülkelerin 3’üncü Ulaştırma Bakanları Toplantısı’nda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çin Denizi’nin kıyısından kalkan bir trenin, Avrupa’nın kuzey batısına kadar 5-6 yıl içerisinde, en fazla 15 günde ulaşacağını söyledi.
Türk Konseyi olarak bilinen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin Ulaştırma Bakanları 3’üncü Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Sarıyer’de bulunan Grand Tarabya Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kırgısiztan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Argynbek Malabaev, Azerbaycan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Musa Panahov, Kazakistan Ulaştırma Komitesi Başkan Yardımcısı Yerlan Jumsahev ile üye ülkelerden yetkililer katıldı. Toplantısının açılış konuşmasını yapan Ulaştırma Denicilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye arasında hayata geçirilen projelerle 5-6 yıl içerisinde Çin’den kalkan bir trenin 15 günde Avrupa’nın kuzey kıyılarına ulaşabileceğini söyledi.
“TİCARİ FAALİYETLERİN ORTA KORİDORDA YOĞUNLAŞMASI HERKESİN MENFAATİNE OLACAK”
Türk Konseyi ile ilgili bilgiler veren Bakan Yıldırım, “Hepimizin bildiği gibi Türk konseyi bölge ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için kurulmuş önemli bir organizasyondur.Özellikle Orta Asya ve Kafkasya bölgeleri tarihin her döneminde doğu ile batı arasındaki ticari faaliyetlerin, kültürel faaliyetlerin ve tüm taşıma faaliyetlerinin önemli bir merkezi olmuştur. Türkiye özellikle son 10 yıl içerisinde resmi kalkınma yardımlarından 1.8 milyar dolarlık bölümünü bu bölge için kullanmıştır. Bunun anlamı şudur; ülkemiz açısından bölge her bakımdan çok önemlidir ve bölgenin ulaşım alt yapısının geliştirilmesi batı ile doğu arasında ki hareketlerin, gidiş gelişlerin, ticari faaliyetlerin orta koridorda yoğunlaşması herkesin menfaatine olacaktır” dedi.
“ZENGİNLİK MERKEZLERİ DOĞU’YA DOĞRU HAREKET EDİYOR”
Zenginlik kaynaklarının artık Anadolu’ya ve Asya’ya kaydığını belirten Binali Yıldırım, “Geçtiğimiz son 30 – 40 yıl içerisinde özelikle zenginlik merkezleri batıda, Avrupa’da, okyanus ötesinde bulunmakta iken yavaş yavaş doğuya doğru hareket ettiğini görüyoruz. Tarih bir tekerrürden ibaret, dolayısı ile gelecek on yıllar bizim coğrafyamızın da içinde bulunduğu bölgeler olacak zenginlik noktaları süratle doğuya doğru kaymaya devam ediyor. Ekonomik faaliyetlerin zenginlik alanlarının batıdan doğuya doğru hareket ettiğini ve uzak doğunun Hindistan başta olmak üzere bir atağa kalktığını görüyoruz. Bu şu anlama geliyor; Anadolu toprakları, Kafkasya, Orta Asya ve hatta Çin’in batısına kadar olan bölge gelecekte hem taşımacılık bakımından, hem ticaret bakımından, hem turizm bakımından çok daha önemli hale gelecek, çok daha fazla konuşulacak. Bizim Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları olarak görevimiz, gelecek bu parlak geleceğe hazırlık yapmak. Ne hazırlığı yapacağız, Hazar geçişlerini geliştireceğiz. Türkiye Gürcistan Azerbaycan arasında yaptığımız anlaşma çerçevesinde başladığımız Bakü Tiflis Kars Projesi’ni tamamlayacağız. Onunla da yetinmeyeceğiz. Aktağa ve Türkmenbaşı Limanları’nı bu güzergaha entegre edeceğiz devamında da gerek Kazakistan toprakların da gerek Türkmenistan topraklarında ve daha ilerisinde Kırgızistan ve Özbekistan’ın dahil olacağı bir ortak ulaşım altyapısını hem karayolu olarak hem demiryolu olarak beraber çalışarak, birlikte kafa yorarak bu işleri halletmeye çalışacağız” diye konuştu.
“ÇİN’DEN KALKAN TREN 15 GÜNDE AVRUPA’DA OLACAK”
Türkiye’nin tarafı olduğu orta koridorun önemine değinen Yıldırım, “Biz orta koridor derken bazıları kuzey koridoru bazıları ise güney koridoru gibi hatları ön plana çıkarıyor. Fakat ben farklı düşünüyorum. bölge üzerindeki hiçbir koridor diğerinin rakibi değildir. Bu bağlamda yüzyıllar boyunca test edilmiş, başarısı kanıtlanmış elimizde güzergah varken yeni bir macera ve arayışa girmenin çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Neticede Çin’den kalkan bir tren Hazar’dan geçti. Bakü Tiflis Kars, Anadolu topraklarına oradan da gelecek Marmaray’dan Balkanlara. Avrupa’nın batısına kadar kesintisiz gidebilecek. Birkaç yıl sonra Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek. Daha kısa sürede Avrupa demiryolu ağına entegre olacak. Bu şu anlama geliyor. Çin Denizi’nin kıyısından kalkan bir tren Avrupa’nın kuzey batısına kadar 5-6 yıl içerisinde en fazla 15 günde ulaşmış olacak. Tarihi İpek Yolu dediğimiz bu koridor, kıyasladığımız zaman kuzey koridorundan en az bin 500 kilometre daha kısa. Bunun da önemli bir avantaj olduğunu ifade etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.