Ara karnenin başarı göstergesi değil, yeni dönem için yol haritası olduğunu söyleyen Çocuk Gelişimi Uzmanı Dr. Birgül Bayoğlu, “Karne almadan önce çocuğunuz ile karnesi hakkında konuşmak ve yeni döneme ilişkin planlamalar yapmak, çocuğun hem kaygısını azaltacak hem de sorgulayıcı düşünmesine yardımcı olacaktır” dedi.İlişkili Haberler
Eğitim öğretim yılının ilk dönemi ara karne ile sonlanıyor. Bu dönemde çocuklar kadar anne ve babalar da heyecanlı ancak karne üzerine yapılan olumsuz konuşmalar ve uyarılar çocuklar için heyecanın yanında kaygı duygusuna da neden olabiliyor.
Çocuk Gelişimi Uzmanı Dr. Birgül Bayoğlu, karne almadan önce çocukla yapılacak karne ve notlar ile ilgili konuşmanın yararlı olacağını, çocuktaki kaygıyı azaltacağını söyledi:
“Karnesi ve gelebilecek notları hakkında konuşmak, yeni döneme ilişkin planlamaları yapmak, çocuğun hem kaygısını azaltacak hem de sorgulayıcı düşünmesine yardımcı olacaktır. Başarılı olduğu derslere de vurgu yapılması ve olumlu yaklaşım ile ders başarısının çocuğun kendine karşı sorumluluğu, geleceğini şekillendirebilecek bir süreç olduğunun hatırlatılması gerekir.”
Ara karnenin, tehditler ve pazarlıklar için konu olmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Bayoğlu, “Aksine ikinci dönem için planlama yapılmasına fırsat yaratmalıdır. Öncelikle çocuğa gelecek karne için beklentileri sorulmalı, hangi konuya öncelik vermesi gerektiği ya da neyi değiştirmesi gerektiği düşündürülmeli, bu konuda ne yapmayı düşündüğü öğrenilmelidir. Karne notları da çocukla birlikte gözden geçirilerek planlı ve düzenli çalışma alışkanlığının yerleşmesi sağlanabilir. İster ilkokul ister lise öğrencisi olsun, ebeveyn çocuğun yaşına uygun şekilde iletişim kurarak akademik başarıya giden yolu birlikte planladığı sürece çocuk başarılı olacaktır” dedi.
YALNIZCA KARNE ZAMANI DEĞİL HER ZAMAN NOTLARIYLA İLGİLENİN
Anne babanın kızmasından ya da tehditlerinden çekinen bir çocuğun başarıya motive olamayacağını, aksine bu tutumun çocuğun evden uzaklaşmasına veya yalan söylemesine neden olabileceğini aktaran Bayoğlu, eğitim konusunda ailenin çocuğa yaklaşımıyla ilgili şunları söyledi:
TATİL DÖNEMİ CEZA İÇERMEMELİ
Bu nedenle tatil dönemi öncelikle başarısız olduğu düşünülen çocuklar için ceza içermemelidir. Aynı bakışla başarı da abartılı ve maddi ödüllere boğulmamalıdır. Ders başarısının çocuğun kendine karşı sorumluluğu, geleceğini şekillendirebilecek bir süreç olduğunun hatırlatılması gerekir. Elbette çocuklar da her birey gibi başarılı olduklarında övgü beklerler. Bu övgü ne kadar sözcükler ve davranışlarla iletilirse o kadar kalıcı etki bırakır.”
“Çocukla yalnızca karne zamanı değil, eğitim dönemi başından itibaren birlikte hareket etmek, öğretmenle işbirliği içinde olmak, çalışmadan başarının olmayacağını fark ettirmek ebeveynlerin yapabileceği en önemli tutumdur. Bu tutum sergilenmeden karneye dayanarak çocuğu eleştirmek yetersiz olacaktır. Karneye yansıyan notların gerçek başarı göstergesi olmayacağı mutlaka anlatılmalı, bilgi eksikliğinin ise başarısına en büyük engel olacağı açıklanmalıdır.
BAŞARILI OLDUĞU ALANLAR İLE GÜVENİNİ ARTTIRIN
Çocuğun kendine güveni, başarılı olduğu alanlara dikkat çekilerek artırılmalıdır. Her çocuğun matematik ya da fen bilimleri konusunda başarılı olması gerekmediği, sanat ya da spor dallarındaki başarının kendisi için daha önemli olabileceği düşündürülmelidir. Çalışma disiplinini, başarıyı tattığı bir alanda yakalayan çocuk, diğer konularda da çaba göstermeye dikkat edecektir.
VİDEO: VELİLERE KARNE GÜNÜ TAKTİKLERİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.