Gaziantep Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Grubu öğrencileri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenledikleri etkinlikte bir öğrenciye gelinlik giydirerek, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerine ve kadına şiddete tepki gösterdi.
Gaziantep Üniversitesi Toplum Gönülleri Grubu öğrencileri ve Gaziantep’in çeşitli üniversitelerinde bulunan öğrenciler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Forum Gaziantep AVM’de etkinlik düzenledi. Bir araya gelen öğrenciler, bir kız öğrenciye gelinlik giydirip, kız çocuklarının çocuk yaşta evlendirilmelerine tepki gösterdi. Diğer kız öğrenciler de yüzlerindeki makyaj ile yara ve morluklar yaparak, bayanların tacize uğrayıp, şiddet uygulanmasının durdurulmasını istedi.
Bazı kız öğrenciler de Özgecan Aslan, Cansel Buse Kınalı ve Aysun Altay’ın kılığına girerek, onların adına sağduyu çağrısında bulundu. Erkek öğrenciler de ellerinde, “Kadına şiddete hayır”, “Hani onlar çiçekti” gibi yazılı pankartlarla bayan arkadaşlarına destek verdi. Mini tiyatro oyunlarının sergilendiği etkinlikte, bazı öğrenciler uygulanan şiddet ve tecavüzler gibi olayların ardından ayakta duramayan kadınlarını canlandırırken, kimi öğrenciler de gözyaşlarına hakim olamayarak arkadaşlarına sarıldı.
Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. Sınıf Öğrencisi Merve Aktepe, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine tepki olarak, gelinlik giydiğini ifade ederek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü anısına böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade etti. Merve, “Çocuk gelinler ülkemizin sorunlarından, en önemli sıkıntılarından bir tanesidir. 14 13-14 yaşındaki kızlarımız okul çağındayken, kendilerinden kaç yaş büyük amcaları babaları ve dedeleri yaşlarında insanlarla evlendiriliyorlar. Buna tepki olsun diye gelinlik giymek istedim. Belki genç bir kızımızın veya bir çocuğumuzun, okul sıralarından mahrum kalmasını engelleyerek, kaderini değiştirebiliriz diye ümit ederek, burada bulunuyoruz” diye konuştu.
“KADINA ŞİDDETTE HAYIR İÇİN BU ETKİNLİK HAYALİMDİ”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü anısına yaptıkları etkinlikte Kayseri’de tecavüze kurban giden Cansel Kınalı’nın yerine gösteride oynayan, Türkiye Gönüllüler Vakfı Kaynak Sorumlusu Merve Eylül Bütün, bu etkinliğin hayali olduğunu ifade ederek, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel böyle bir etkinlik hazırlamak için çok çaba sarf ettiğini belirtti. Merve, “Bu hayalimi gerçekleştirdim için bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bugün burada toplumsal cinsiyetten, konuşmak istedik. Kadın cinayetlerinden nefret söylemlerinden, nefret cinayetlerinden konuşmak istedik. Bunu hep beraber Gaziantep olarak yapmak istedik” ifadelerini kullandı.
“KADINLAR GERİ PLANDA BIRAKILMIŞTIR”
Gaziantep Üniversitesinde Makine Mühendisi 2. Sınıf Öğrencisi Uğur Kocamaz ise farkındalık oluşturmak için böyle bir etkinlik yapmayı düşündüklerini dile getirerek, kadınların geri planda bırakıldığını söyledi. Uğur, “Herkesin bildiği gibi kadınlar hep geri planda bırakılmıştır. Şiddete maruz kalıyorlar ve erken yaşta zorla evlendiriliyorlar. Bu alanda ve farkındalık oluşturmak amacıyla böyle ir etkinlik yaptık. Bu konuda ne kadar sesimizi duyurursak bizim için o kadar iyidir” diyerek her zaman böyle etkinlikler düzenlemeyi düşündüklerini dile getirdi.
“14 ŞUBAT BİZE ARTIK AŞK SEVGİYİ ANLATMIYOR”
Etkinlikte yapılan tiyatro gösterisinde Özgecan’ı canlandıran Tıp Fakültesi öğrencisi Tuğçe Asil de, bugün burada kadın hakları olarak, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için bu etkinliği düzenlediklerini belirtti. Tuğçe Asil, “Üzerinden çok zaman geçmedi. 11 Şubat günü yaşanan Özgecan Aslan katliamının ardından, Gaziantep’teki ilk farkındalığı bu konuda yine biz yapmıştık. 14 Şubat, bize artık aşk sevgiyi anlatmıyor. O yüzden bugün burada hepimiz çok üzgünüz. Özgecan’ın karakterini bugün burada yansıtmaktan çok üzgünüm. Böyle şeylerin yaşanmaması için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız” diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.