Online GBT işlemleri ve sorgulama – Sabıka kaydı sorgulama

Online GBT işlemleri ve sorgulama – Sabıka kaydı sorgulama

ABONE OL
28 Ekim 2016 23:22
Online GBT işlemleri ve sorgulama – Sabıka kaydı sorgulama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de vatandaşın uzun süredir beklediği online GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemi sonunda hizmete açıldı. Adalet Bakanlığı tarafından sanal devlet portalı e-Devlet Kapısı üzerinden hizmete açılan GBT-sabıka kaydı sorgulama hizmeti tüm vatandaşlarca kullanılabiliyor. E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilen GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemi ile alınan sabıka kaydı belgesi çıktısı yasal geçerliliği dolayısı ile doğrunda iş başvurularında kullanılabiliyor.

Türkiye’de kamu alanında internet hizmetlerinin yoğun biçimde kullanılmaya başlanması ile birlikte kamuda son dönemlerde modernizasyon ve internet entegrasyonu popülaritesi oluştu. Bu çerçevede özellikle vatandaşın en sık işlem gerçekleştirdiği kamu alanlarına yönelik olarak hizmetlerin elektronik ortama taşındığı bugünlerde vatandaşların en sık gerçekleştirdiği işlemlerden birisi olan sabıka kaydı sorgulama işlemi için Adalet Bakanlığı tarafından internet ortamı üzerinde bir hizmet uygulamaya açıldı.

Tüm vatandaşlar tarafından ücretsiz olarak internete erişim sağlanabilen her zaman kullanılabilmekte olunan Adalet Bakanlığı’nın online sabıka kaydı sorgulama hizmeti ile mesai saati koşulu olmadan sabıka kaydı belgesinin 7 gün 24 saat alınabilmesi sağlanıyor. Özellikle son yıllarda Türkiye’deki kurumsal alanda vatandaşlar tarafından gerçekleştirilecek tüm iş başvuruları başta olmak üzere her bir resmi işlem konusunda en çok talep edilen belgelerin başında sabıka kaydı belgesi geliyor. Vatandaşların çok sık şekilde ihtiyaç duyabildiği başlıca belgeler arasında yer alıyor olması nedeni ile sabıka kaydı belgesini alabilmek için vatandaşın Adalet Bakanlığı’na bu konuda çok sık şekilde başvuruda bulunmak durumunda kalmasına neden oluyor. Bu durumda Adalet Bakanlığı bünyesinde çok ciddi bir iş yükünün ve işlem yoğunluğunun meydana gelmesine neden oluyor. Adalet Bakanlığı da Türkiye’de vatandaşların artık sabıka kaydı belgesini 21.yüzyıl hizmet kalitesi standartlarına uygun şekilde kolay ve hızlı bir şekilde alabilmesini sağlamak amacı ile internet ortamı üzerinde online GBT sorgulama hizmetini vatandaşa sunmaya başladı.

Vatandaşların günümüz modern yüzyıl teknolojisi sayesinde internete erişim sağlayabildiği her noktadan ve her zaman sadece dakikalar içerisinde en güncel sabıka kaydı belgesini alabilmesi için sadece Adalet Bakanlığı’na ait olan online sabıka kaydı sorgulama hizmetini kullanması gerekiyor. Günümüz modern yüzyıl Türkiye’sinde hızla yaygınlaşan ve toplumun geneline ulaşan internetin vatandaşa her işlemi konusunda önemli bir zaman tasarrufu ve işlem kolaylığı sunuyor olması ve kamu alanında da bu fırsatların değerlendirilerek, 21.yüzyıl Türkiye’sinde uygun kalitede kamu hizmetlerinin sunulabilmesinin sağlanabilmesi amacı ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından online hizmetler sunuluyor. Bu çerçevede de kamu kurum ve kuruluşlarının online hizmetleri internette e-devlet sistemi üzerinde bir araya getiriliyor. Adalet Bakanlığı tarafından sunulan GBT sorgulama hizmeti de yine e-Devlet sistemi üzerinden sunuluyor.

İnternet üzerinde yer alan e-Devlet sistemi üzerinden Adalet Bakanlığı’nın sabıka kaydı sorgulama hizmetinin vatandaşlar tarafından kullanılabilmesi için öncelikli olarak e-devlet kimlik doğrulaması işleminin gerçekleştirilmesi gerekliliği bulunuyor. Vatandaşlar internet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sisteminin ‘sisteme giriş’ ekranı üzerinde kimlik doğrulamasını ‘e-Devlet şifresi’, ‘mobil imza’, ‘e-imza’, ‘T.C. kimlik kartı’ ve ‘internet bankacılığı’ giriş seçeneklerini kullanarak gerçekleştirebiliyor. İnternet üzerinde yer alan e-Devlet sistemi üzerinde kimlik doğrulamasını yapan vatandaşlar sistemin ‘e-hizmetler’ kategorisi altında yer alan Adalet Bakanlığı’nın ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranında sabıka kaydı belgesinin nereye verileceği, veriliş nedeni gibi bilgilerin girilmesinin sonrasında sabıka kaydı sorgulama işlemi dakikalar içerisinde tamamlanarak, sabıka kaydı belgesi çıktısı alınabiliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.