Kadın Kalbine Robot Eliyle Şifa

Kadın Kalbine Robot Eliyle Şifa

ABONE OL
08 Mart 2016 17:07
Kadın Kalbine Robot Eliyle Şifa
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsan elinden çok daha fazla dönebilen, üstelik minik kesilerle yapılan robotik cerrahi, kalp hastalarının tercihi haline geliyor. Bursa’da yaşayan Hülya Yüksel ile Zeynep Ersöz, robotik cerrahiyi tercih ederek sağlıklarına kavuştu.

Hastalıkları farklı ama aynı robotla şifa buldular. Bursa’da yaşayan Hülya Yüksel ile Zeynep Ersöz, Bursa’nın sağlık tarihine ‘robotik cerrahi da Vinci ile yapılan ilk kalp ameliyatı’ listesine isimlerini yazdırmış oldu. Bursa’daki özel bir hastanenin Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Uğur Kaya tarafından da Vinci ile gerçekleştirilen ameliyat sonrası Yüksel ve Ersöz kısa sürede taburcu olarak sağlıklarına kavuştu.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Uğur Kaya tarafından Bursa’da ilk kez robotik cerrahi yöntemle koroner bypass ile mitral kapak ameliyatı olan Yüksel ve Ersöz, ameliyatın minik kesilerle yapıldığı için kozmetik bir sorun da oluşmadığını söyledi. Bundan bir ay öncesinde göğüs ağrısı sebebiyle hekime başvuran evli ve 3 çocuk annesi Hülya Yüksel, yapılan tetkikler sonucunda kalbindeki ana damarın tıkalı olduğu ortaya çıktı. Üstelik iki kez de kalp krizi geçirdiği, ancak bunun farkına varmadığını ifade eden Yüksel, “Bir süredir nefes darlığı sorunu yaşıyor, ara sırada da fenalık geçiriyordum. Kalbimde bir sorunum olduğunu anlamıştım ama durumun bu kadar ciddi olduğunu bilmiyordum. Meğerse iki kez çok hafif de olsa kalp krizi geçirmişim. Doktorum Uğur bey robotik yöntemle yapılan ameliyatın özelliklerini anlatınca, önerisini kabul ettim. İyi ki bu yöntemle ameliyat olmuşum. Çünkü şiddetli ağrılar yaşamadım ve çok kısa sürede günlük yaşantıma dönebildim” dedi.

Bursa’da robotik yöntemle ilk kez koroner bypass ameliyatını gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Uğur Kaya ise “Hülya Yüksel’in kalbindeki bir ana damarı tıkalı olduğu için tekrar kalp krizi geçirme riski yüksekti. Bu sebeple ameliyat kararı alındı. Robotik cerrahi yöntemle göğüs kafesini açmadan, küçük bir kesiyle hastamız Hülya Yüksel’e koroner bypass ameliyatı yaptık. Hülya hanım kısa bir sürede kalp krizi ortadan kalkmış bir şekilde hastaneden taburcu oldu” diye konuştu.

Zeynep Ersöz ise “Kalbimdeki mitral kapakta gelişen sorun nedeniyle 30 yıl önce yapılan ameliyat ile sağlığıma kavuşmuştum. Ama son yıllarda yine başlayınca zaman kaybetmeden ameliyat olması gerektiğini öğrendim. Üzüldüğümde veya yorulduğumda nefesim aniden kesiliyordu. Kendimi hep yorgun ve güçsüz hissediyordum. Araştırmalar sonrasında tercihi robotik cerrahi tercihi oldu. Robotik cerrahi yöntemle mitral kalp kapakçığı ameliyatı olduktan sonra 3-4 cm’lik küçük bir kesiyle yeni bir kapak takıldı. Ritm bozukluğu sorunun ortadan kalktı” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.