Çocuğunuzun Geçmeyen Baş Ağrısı Sinüzite İşaret Edebilir

Çocuğunuzun Geçmeyen Baş Ağrısı Sinüzite İşaret Edebilir

ABONE OL
08 Mart 2016 17:07
Çocuğunuzun Geçmeyen Baş Ağrısı Sinüzite İşaret Edebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akdağ, çocuklarda tam bir burun tıkanıklığı, şiddetli baş ağrısı veya işitme kaybı gelişene kadar herhangi bir belirti vermeyen sinüzit hastalığının özellikle alerjenlere duyarlı olan kişilerde daha sık görüldüğünü vurguladı.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Akdağ, çocukluk döneminde ortaya çıkan sinüzit ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Çocukluk çağında ortaya çıkan bazı belirtilerin mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmayı gerektirdiğini anlatan Akdağ, “Bunlar, geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük, sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı, göz çevresinde basınç hissi, nefeste kötü koku, koku alma bozukluğu, mide bulantısı ve/veya kusma, 10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı, bazen hafif ateş yükselmesi, burun tıkanıklığı ve horlama, geniz akıntısı ile birlikte bazen boğazda yanma, davranış değişiklikleri ve özellikle 6 yaşından sonraki çocuklarda geçmeyen baş ağrısıdır“ dedi.

“DOĞRU TEŞHİS DOĞRU MUAYENE İLE KONULABİLİR”

Hastanın kulak burun boğaz muayenesine başlamadan önce detaylı şekilde aile ve alerji hikayesiyle olası risk faktörlerinin sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Akdağ, “Endoskopik muayeneden sonra gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır. Çocuk sinüzitlerinin tanısında sinüsleri mutlaka radyolojik olarak görmek gerekirse, başvurulacak görüntüleme yöntemi bilgisayarlı sinüs tomografisi olmalıdır” diye konuştu.

“3 AYDAN KISA BİR SÜREDE İYİLEŞEBİLİR”

Akut sinüzit belirtilerinin 3 aydan daha az sürede tamamen düzelebilen çoğu zaman virüslerin neden olduğu bir hastalık olduğunu aktaran Akdağ, şunları kaydetti:

“Akut sinüzitlerin tedavisinde özellikle doğru antibiyotik kullanımı önemlidir. Tuzlu su spreyleri ile akıntıların kıvamı yumuşatılabilir. İstirahat, tedavide önemli bir seçenektir. Kronik sinüzitte belirtiler 3 aydan uzun sürer. Çocuk yılda 4-6 kez sinüzit atağı yaşıyorsa mutlaka alerji ve geniz eti açısından kulak burun boğaz muayenesi yapılarak değerlendirilmelidir. Çocuk sinüzitlerinde özellikle erken teşhis ve uygun bir ilaç tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Çocuk sinüzitlerinde sinüslere yönelik ameliyat gerektiren durumlar, ilaç tedavisine dirençli olan vakalardır. Sinüzit nedeniyle göz etrafında oluşan iltihaplanma tedavisinde de ameliyat önemli bir seçenektir. Kronik sinüzit ile birlikte geniz eti olan veya sık bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda, geniz eti ve gerektiğinde bademciklerin alınması tek başına kronik sinüziti tedavi edecek bir yöntem değildir, buna yardımcı bir tedavi de uygulanmalıdır. Uygun zamanda verilen ilaç tedavisi ile gereken durumlarda yapılan geniz eti ve bademcik ameliyatlarına rağmen iyileşmeyen kronik sinüzitlerde tercih endoskopik sinüs ameliyatıdır. Bu ameliyattaki en önemli amaç, sinüs ağızlarının açılmasını sağlamak ve sinüslerin içini temizlemek olmalıdır. Eğer çocuğa uygun en önemli tedavi seçeneği ameliyat ise bu vakit kaybedilmeden yapılmalıdır.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.